Drugi pišu, Vesna Kevac, Glas Srpske

Velike štete

RIBNIK – Mještani ribničkih sela već mjesec su na udaru medvjeda koji im noću dolaze u dvorišta i uništavaju košnice, a strahuju da bi mogli i sami da postanu žrtve ove zvijeri.

Medvjedi posljednjih dana sve češće “prazne košnice”, pa je u opštinu Ribnik pristiglo osam odštetnih zahtjeva u kojima pčelari traže nadoknadu štete.

Iz godine u godinu mještane okolnih sela Ribnika uznemiravaju medvjedi i pričinjavaju im štetu, a jedan “nezvani gost” se nedavno namjerio na košnice sa pčelama u selu Slatina i na obroncima Osoja.

Najveća šteta pričinjena je u pčelinjaku Mileta Landeke, gdje je uništeno pet košnica sa nastavcima, a posljednji put je kod Save Dmitrovića medvjed “potamanio” dvije košnice pune meda.

Prema riječima Dmitrovića, njemu i njegovim komšijama stravično je noću slušati riku medvjeda, a kada svane, u dvorištu imaju šta i da vide, sve je razlupano i uništeno.

– Nakon što je isprevrtao košnice i zasladio se medom, medvjed je pobjegao. Sada strahujem od nove posjete i plašim se da bi šteta mogla da bude još veća. Osim što pojedu med prve klase, medvjedi redovno polome i ramove – rekao je Dmitrović.

On je dodao da su proteklih godina medvjedi napadali stoku, pa mještani i to mogu da očekuju.

– Toliko su se ohrabrili da nam dolaze pred kuću. Plašimo se da bi nas mogli napasti, a ne znamo kako da se odbranimo jer im ne smeta ni ograda na dvorištima. Samo da još ne počnu ulaziti u kuće – kaže Dmitrović.

Mještani ne znaju kako da se odbrane jer je ova zvijer zaštićena zakonom i ističu da ih je svake godine sve više.

– S obzirom na to da je medvjed zaštićena vrsta, nama su u borbi protiv ovih napasnika zavezane ruke – rekao je Dmitrović.

Nadoknada štete

Nadležna opštinska inspekcija je obišla oštećena područja i načinila zapisnike o šteti. Načelnik Ribnika Neđo Stojaković smatra da je ovo ozbiljno upozorenje Šumskom gazdinstvu “Ribnik”, koje gazduje lovištem, a prema lovnoj osnovi ima u planu odstrel dva medvjeda godišnje.

– Tražićemo od nadležnih u Šumskom gazdinstvu “Ribnik” da povećaju broj odstreljenih medvjeda – kaže Stojaković.

Prema riječima Draženka Topalovića, iz ŠG “Ribnik”, na ovom području medvjed je zakonom zaštićena životinja pa se zato šteta koju načini nadoknađuje sto odsto.