Crkva Svetog Georgija

Tradicionalna manifestacija „Romanijski dani meda i ljekovitog bilja“ održaće se i ove godine 11. avgusta kod manastira Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji. Organizator je Udruženje pčelara „Glasinac“ iz Sokoca.

Po riječima Slaviše Kneževića, člana Upravnog odbora Udruženja pčelara „Glasinac“, očekuje se dolazak pčelara članova Društva pčelara „Savo Popović“ iz Arilja, sa kojim pčelari Sokoca imaju tradicionalno prijateljske odnose. Inače, opštine Arilje i Sokolac su se bratimile, imaju razne oblike saradnje pa i u oblasti pčelarstva. Vjeruje se da će među izlagačima biti i pčelari iz Priboja na Limu, te nekih udruženja pčelara u okruženju.

Pored pčelinjih proizvoda, na ovoj manifestaciji izlagaće se i ljekovito bilje. Tradicionalni narodni sabor na Ravnoj Romaniji kod manastira Svetog Georgija, uvijek je dobro posjećen pa se s pravom očekuje i ove godine veliki broj posjetilaca.

Ovogodišnje „Dane meda i ljekovitog bilja“ pčelari sa Ravne Romanije dočekuju u različitom raspoloženju. Godina nije bila pogodna za pčelare, mada je šuma dosta dobro medila. Unosi su bili šaroliki i zavisili su od lokaliteta na kojima su pčele bile na paši.

Dobro došli na Ravnu Romaniju!