Pripremila: Mirsada Rešidović

U organizaciji Udruženja pčelara Semberije u malom parku na Trgu kralja Petra prvog Karađorđevića održana je trodnevna prodajna manifestacija meda, sedmu godinu za redom, koja je pčelarima pružila mogućnost da pokažu šta sve nudi domaće pčelarstvo

Sedmi put po redu

Pod motom “Budite zdravi, jedite med”, od sedmog do devetog avgusta održani su Dani meda u Semberiji koji su okupili pčelare sa područja Semberije, Dervente, Sokoca i Ozrena. Ove godine je izlagalo manje izlagača nego ranijih godina, njih osam, a na štandovima su, pored meda, izložili proizvode od meda i razne preparate na bazi meda.

Dragica i Slobodan Lukić svake godine svojim sugrađanima nude zdrav med vrhunskog kvaliteta. Oni imaju 65 pčelinjih društava koje su smjestili u Velinom Selu.

– Ova godina nije bila baš najbolja, ali smo ipak zadovoljni. Od meda imamo bagrem, bagremac i šumski med, zatim polenov prah, propolis, sušeno voće u medu, te rakiju medovaču. Posla ima dosta, ali kad se nešto radi iz ljubavi to onda nije teško, kaže Dragica koja se sa suprugom već 40 godina bavi pčelarstvom.

– Pčelarimo od 1987. godine, ovo radimo iz ljubavi prema pčelama i prirodi, ali ne zanemarujemo ekonomske efekte pčelarenja, kažu Boba i Budimir Gavrić iz Bijeljine koji su svoj pčelinjak od oko 50 pčelinjih društava smjestili u selo Miškovci kod Dervente.

Bijeljinci Tomka i Milan Mitrović u Obarskoj imaju 70-tak pčelinjih društava.Ove godine su za kvalitet livadskog meda osvojili drugo mjesto.

– Pčelarstvom se bavimo oko tri decenije, a inače, volim da se dokazujem, pa sve novo što pročitam probam i da napravim. Najnoviji proizvod mi je od meda, smokava i limuna za koji kažu da jača rad srca, a inače je vrlo ukusan, tvrdi Tomka.

Pčelari Jovanka i Milorad Tešić iz Suvog Polja redovno dolaze u Bijeljinu na Dane meda.

– Izložili smo bagremov i livadski med, te mješavinu meda, propolisa i koprive koja je jako dobra za čišćenje i jačanje organizma, ističe Jovanka koja navodi da imaju oko 70 košnica smještenih pored rijeke Modrana. Oko pčela, kaže, najviše vremena provodi suprug Milorad, ona mu pomaže i tako već 25 godina pčelare. Njihov bagremov med je ove godine osvoji prvo mjesto za kvalitet.

Na prodajnoj manifestaciji u Bijeljini po drugi put su pčelari Živka i Mladen Merčep iz Dervente koji su na štandu izložili paletu od 16 proizvoda.

– Nudimo tri vrste meda, bagrem, livadu i kesten, zatim mješavinu med i polen, med, polen i propolis, matičnu mliječ, sirup protiv kašlja, poslastice s medom i raznim sušenim voćem itd. nabrajaju Živka i Mladen.

U porodici Merčep bavljenje pčelarstvom je porodična tradicija. Danas imaju 400 košnica u četiri pčelinjaka.

– Posla je puno, ali imamo vrijedne radnike – naše pčelice, veselo dodaje Živka.

Na svom štandu veselo dočekuje posjetioce i pčelar Dragan Jović iz Pučila.

– Slatko se jede, slatko se priča, drugačije se i ne može kad je o medu riječ, kaže Jović koji svoje proizvode s prekidima na Danima meda izlaže od 2005. godine, kada je osvojio prvo mjesto za kvalitet bagremovog meda, a ove godine je osvojio treće mjesto za kvalitet livadskog meda.

Na štandu Milanke i Dragana Batinića iz Sokoca pored meda je i široka paleta preparata na bazi meda.

– Nema hemije u ovim kremama, losionima i kapima, sve je ovo čisto zdravlje, a to mogu potvrditi i naši brojni zadovoljni korisnici, ističu na štandu Pčelarskog centra “Batinić”.

Med sa Ozrena Zorica i Nebojša Andrić Bijeljincima nude već šest godina za redom. Ove godine na štandu koji je proglašen za najuređeniji, izložili su tri vrste meda, bagrem, livada i vrijesak.

– Zadovoljni smo svim ovogodišnjim berbama, medilo je, svega je bilo po malo, kaže Zorica koja se pčelarstvom počela baviti prije 16 godina, udajom za Nebojšu koji je ljubav prema pčelarstvu naslijedio od djeda.