Praktični savjeti

Ako nema radiličkog legla potrebno je odstraniti trutuše i lažne matice, a potom pčelinje društvo spojiti sa zajednicom koja ima mladu, zdravu i plodnu maticu. Jer, u nekim pčelinjim društvima pojavljuje se samo trutovsko leglo, dok radiličkog uopšte nema. Do ove nepoželjne pojave dolazi iz dva razloga.

Dešava se da matica tokom zime polaže neoplođena jaja, iz kojih se legu trutovi. U tom slučaju na saću u plodištu nalazi se samo trutovsko leglo. Ovakva matica naziva se trutuša i mora se što prije zamijeniti. Kada pčelar nema maticu u rezervi, trutušu treba da odstrani, a zajednicu spoji s društvom koje ima mladu, zdravu i plodnu maticu.

Drugi razlog za pojavu trutovskog legla je lažna matica. Kada pčelinje društvo iz nekog razloga ostane bez matice, a nije u stanju da izvede drugu, radilice poslije izvjesnog vremena izaberu nekoliko pčela i pojačano ih hrane matičnim mlečom. One će ubrzo početi da polažu jaja, da bi zamijenile pravu maticu. Nazivaju se lažnim maticama i polažu neoplođena jaja, iz kojih se izvode samo trutovi. Ako se ne preduzmu hitne mjere, takvo društvo brzo propada, jer  radilicama koje su prezimile životni vijek prolazi.

Dovođenje u red društva s lažnom maticom nije jednostavno. Jer, ona se ne razlikuje od ostalih pčela, pa ne može da se pronađe i odstrani prije dodavanja kvalitetne matice ili spajanja s drugom zajednicom. Zato se takvom društvu pristupa isto kao u prethodnom slučaju.