On ima čudesnu moć...

Preparati na bazi pčelinjih proizvoda

On ima čudesnu moć...

 • Dobro izmiješati 250 g kristalisanog meda i 50 g polena. Dobijena gusta masa treba da stoji prije upotrebe najmanje četiri dana u staklenoj posudi. Upotrebljava se dva-tri puta dnevno po jedna kašičica pola sata prije jela.

 • Mliječ se za upotrebu najčešče priprema na sljedeći način: svjež matični mliječ razmuti se u 40-45% alkohola u odnosu 1:20, odnosno jedan gram mliječa se razmuti u 20 g navedenog rastvora alkohola. Ovaj rastvor se uzima u dozama koje iznose 5-10 kapi, četiri puta dnevno.
 • Da biste eliminisali neugodan zadah stopala, uzeti po jednu supenu kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta podubice, sitno isjeckanog korijena ili rizoma anđelike i sitno isjeckanog lista žalfije. Izručiti u šest decilitara proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti u toku dana.
 • Razmutite pet grama mliječa i 100 g polena u 500 g kristalisanog meda. Ova masa se čuva u dobro zatvorenoj posudi od obojenog stakla, na hladnom mjestu. Masa se uzima dva-tri puta dnevno, po jedna kafena kašičica prije jela.
 • Propolis kapi se mogu uzimati na kocki šećera, tako što se na kocku nakapa određen broj kapi, pa se šećer sisanjem istopi u ustima i pojede. Propolis kapi se mogu uzimati i kao preventiva tako što se pet-šest kapi nakapa na kocku šećera i pojede.
 • Da biste eliminisali žulj preporučuje se razmekšati propolis i tanku ljuspicu staviti na žulj. Drži se četiti dana, skine i žulj je “kao rukom odnešen”.
 • Za hronično zapaljenje zglobova preporučuje se: Uzeti po dvije supine kašike sitno isjeckanog lista i cvijeta kičice, lista ruzmarina i lista i cvijeta zlatnice. Sve to izručiti u jedan litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti u toku dana. Zasladiti medom.
 • Ukoliko vas spopadne zapaljenje krajnika, uzmite šest decilitara ljute komovice i izručite u flašu zajedno sa dvije kašike meda i jednom supenom kašikom sitno isjeckanog nišadora. Sve to dobro izmiješati i promućkati. Grgljati prije doručka, ručka i večere. Poslije jela obavezno progutati rakijsku čašicu ove tekućine. Tako činiti po tri dana i obavezno prije i poslije svakog grgljanja naizmjenično držati na lijevom i desnom krajniku 20 sekundi, a zatim ispljunuti, po jednu supenu kašiku ove mase.
 • Za zapaljenje krajnika preporučuje se i ovaj recept: U jednu staklenu čašu od dva decilitra ubaciti peti dio narendanog korijena rena i četiri dijela meda. Prije upotrebe ovu masu uvijek promiješati. Treću supenu kašiku ove mase polako progutati.
 • Za čir na želucu koristiti propolis kapi i to tri puta dnevno prije jela. Prvih deset dana uzimati po pet kapi, zatim 10 dana po 10 kapi, pa dalje 10 dana po 15 kapi i još 10 dana po 20 kapi. Zatim sve to ponoviti sljedećim redosljedom: 10 dana po 20 kapi, 10 dana po 15 kapi, 10 dana po 10 kapi i 10 dana po pet kapi. Tada nastaje pauza od mjesec dana pa opet sve ponovo. Dobro je početi u oktobru, novembru da bi se sve to završilo u proljeće. Najbolje je uziamti 15% alkoholni rastvor propolisa.
 • Da biste ublažili kašalj, uzmite četvrt kilograma crnog luka i toliko meda i šećera u jedan litar vode. Sve ukuvati kao sirup u uzimati tri puta po jednu kašiku.

 • Kako pobijediti žeđ? Uzmite tri supine kašike sitno isjeckanog lista i cijeta kičice. Izručiti u šest decilitara ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijedite i zasladiti medom. Piti u toku dana.
 • Ukoliko ste voljni pojačati imunitet uzmite jedan kilogram meda, 200 g polena, 10 g mliječa i 20 g propolisa. Uzima se najmanje jedna kašika na dan prije jela i po pravilu se drži u ustima što duže. U hrani treba da ima dosta svježeg povrća, voća i jedno čeno bijelog luka na dan.