Violeta Santrač

U avgustu mjesecu značajan naučni skup u Beogradu

Violeta Santrač

“Rezultati mikrobioloških istraživanja uzoraka meda na prisustvo uzročnika bolesti legla – američke i evropske gnjiloće u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini za 2010. godinu” naslov je stručnog rada koji će mr Violeta Santrač iz Veterinarskog instituta „Dr Vaso Butozan“ iz Banja Luke prezentirati na Sedmoj COLOSS konferenciji, koja će se od 25. do 28. avgusta ove godine održati u Beogradu. Po njenim riječima, na ovom skupu će se prezentirati i monitorg kao dio izvještaja o aktivnostima koje se sprovode u Bosni i Hercegovini na zdravstvenoj zaštiti pčela. Aktivnosti koje se u tom smislu provode su značajne, ali još uvijek ne postoji nacionalni plan zdravstvene kontrole i zaštite pčela.

          U radu Sedme COLOSS konferencije u Beogradu učestvovaće i Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, a ukupno će biti oko 70 naučnih radnika iz Evrope i svijeta. U pitanju je naučni skup i u njegovom radu moći će da učestvuju samo pozvani naučni radnici, koji su uključeni u COLOOSS projekat, a ne i pčelari praktičari.

Coloss

          Organizatori ovog naučnog skupa su Biološki fakultet u Poljoprivredni fakultet iz Beograda. Pokrovitelji su COST program, Ministarstvo prosvjete i nauke Republike Srbije, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i Savez pčelarskih organizacija Srbije.

          Projekat COLOSS (Prevention of honey bee COlony LOSSes – Sprječavanje nestajanja društava medonosne pčele) je organizacija koja je osnovana 2008. godine, a podržala ju je i Organizacija za evropsku saradnju iz oblasti nauke i tehnologije (COST). Okuplja 248 naučnika i stručnjaka – praktičara.

          S obzirom da će Beograd u februaru 2012. godine biti domaćin Simpozijuma Apimondije na temu „Uticaj tehnike pčelarenja, zdrvastvene zaštite pčela i prirodne sredine na kvalitet pčelinjih proizvoda“, Konferencija COLOSS-a će biti lijepa prilika da se naučnici iz cijelog svijeta upoznaju sa temama i ostalim bitnim pitanjima vezanim za održavanje Simpozijuma.