Spriječiti rojenje

Voda i ventilacija

Spriječiti rojenje

Julske vreline smanjuju aktivnosti ljudi pa i pčela. Glavna pčelinja paša je iza nas. Paše u ovom mjesecu su varljive, te livade, heljda, bijeli bosiljak, suncokret i neke planinske biljke mogu mediti prema lokalnim vremenskim prilikama. Jedan dio selećih pčelara sigurno će pokušati da iskoristi pašu suncokreta. Ovogodišnja pčelinja paša je bila varljiva i pčelari bi trebali u julu pokušati da spasu ono što se spasiti može.

Zbog velikih vrućina u julu zahtijeva se preduzimanje mjera koje će ublažiti nepodnošljive vrućine u košnicama i ojačati radnu sposobnost pčela. Zato se pčelinjak postavlja tako da u popodnevnim časovima, kad su   vrućine najveće, bude u hladovini. U vrijeme najtoplijih časova, preko košnice mogu se stavljati vreće natopljene hladnom vodom.

U pojilu za pčele mora biti stalno svježe vode. Ne smijemo dozvoliti da pojilo ostane bez vode, jer će pčele pronaći vodu na drugom mjestu i neće više dolaziti na naše higijensko pojilište. Ne zaboravimo da zajednica može dnevno unijeti i do litar i po vode u prilikama kakve su u ovom mjesecu.

Poznato je da vodom i ventilacijom pčele rashlađuju unutrašnjost košnice. Svakako moramo pojačati ventilaciju košnica. Ako na košnici imamo zamrežene poklopce, potrebno je samo podignuti krov sa zadnje strane za centimetar i po. Podnjače sa mrežom su sada pravo rješenje.

U julu je manje poslova na pčelinjaku i među glavnim su:

– njega nukleusa,

– zamjena starih matica,

– sprečavanje rojenja,

– borba protiv osa i stršljenova,

– suzbijanje varooze,

– prihranjivanje i

– selidba na druge paše.

U ovom mjesecu više ne formiramo nukleuse jer se neće dovoljno razviti do zime, ali zato njegujemo nukleuse formirane u maju i junu. Da bi se nukleusi razvili do 10 okvira prije uzimljavanje moramo ih obavezno prihranjivati.

U prvom dijelu ovog mjeseca još uvijek moramo sprečavati rojenje. To se sada može učiniti kidanjem matičnjaka.

Matice starije od dvije godine trebamo zamijeniti mladim, uzgojenim na svom pčelinjaku ili kupljenim od registrovanih uzgajivača selekcionisanih matica.

Zamjena matice može se obaviti na razne načine, iako nema potpuno sigurnih načina dodavanja mladih matica u pčelinju zajednicu. Najsigurniji način dodavanja je spajanje nukleusa, u kojem je mlada matica, sa zajednicom u kojoj želimo promijeniti maticu.

Postupak je jednostavan kod LR košnica.

Dodamo nastavak sa nukleusom, uz to da privremeno odvojimo zajednicu od nukleusa novinskim papirom koji smo izbušili na par mjesta. Pčele iz dodatnog nukleusa nemaju svoje leto i traže izlaz iz košnmice, te moraju proći kroz plodište stare zajednice. Na taj način se mijašaju pčele i nisu više neprijateljski raspoložene. Nakon par dana možemo izvršiti kontrlni pegled i ukloniti ostatke novinskog papira, te okvire sa nepoklopljenim leglom spuštamo u plodište.

Ovaj način dodavanja matica dozvoljava da čak staru maticu prethodno ne uklonimo iz stare matice, jer možemo biti sigurni da će pčele odabrati mladu maticu kao bolju i produktivniju.

Ako dodamo mladu maticu u kavezu, staru prethodno uklonimo iz zajednice. Važno je da iz zajednice treba izvaditi okvire sa nepoklopljenim leglom i dati ih drugim zajednicama.

Kavez sa maticom dodajemo između okvira sa poklopljenim leglom idućeg dana nakon što smo uklonili iz zajednice staru maticu.

Pčele nakon dva do tri dana oslobađaju maticu iz kaveza, što je dovoljno vremena da se zajednica privikne na novu zajednicu.

Važno je  da moramo voditi evidenciju dodatih mladih matica. Selekcionisane matice registrovanih uzgajivača su označene bojom za svaku godinu. U 2011. godini matice se označavaju bijelom bojom.

U julu matica smanjuje polaganje jaja i nosi oko 700 komada dnevno, a zajednica slabi. No, ako nema paše matica prestaje polagati jaja.

Da bi u ovom kriznom razdoblju matica nastavila polagati jaja potrebna je intervencija pčelara. Presudna je prihrana zajednice kako bismo zalihe meda sačuvali  za zimsko razdoblje, a matica nastavila sa polaganjem jaja. Društva koja pri pregledu nemaju 10 kilograma rezervnog meda odmah treba prihraniti do ove količine.

U ovom mjescu u zajednicama možemo očekivati veliki broj varoa, zajednice još nisu u većoj opasnosti od invazije, ali će biti u narednom periodu vremena ako ništa ne preduzimamo, jer bi oštetile zimske pčele. Znamo da se razvija i razmnožava čak pet puta brže od pčela.