Brzo reagovati

Da je pčelinje društvo bez matice, treba primijetiti na vrijeme

Brzo reagovati

Na pčelinjacima se povremeno dešava da pčelinja zajednica ostane bez matice. Iskusni pčelari brzo primijete da pčele ne unose cvjetni prah, slabije izlijeću, nemaju organizovanu stražu na letu, uznemirene su, iz košnice se čuje neko tužno zujanje… To su dovoljni signali da je pčelinja zajednica ostala bez matice. Do toga može doći nepažnjom pčelara koji prilikom vađenja ramova prignječi maticu, ali to nije jedini razlog. Ima ih više.

Od velikog je značaja da se brzo primijete ove pojave. Košnicu treba odmah otvoriti. Lako je primijetiti da pčele snažno lepezaju krilima i na satonošama, ramovima i poletaljci. Plodište je bez jednodnevnih jaja. Kada se  udari u prednji dio daske plodišta, začuće se snažno i dugotrajno brujanje.

Pomoć ovakvoj pčelinjoj zajednici treba da uslijedi brzo. U protivnom, ona je osuđeno napropast. U roku od dvadesetak dana pčalinja zajednica mora da dobije oplođenu maticu. Najčešće se dodaje matica u kavezu i, najvjerovatnije, će biti brzo prihvaćena. Ako pomoć izostane, pčele počnu da hrane matičnom mleči nekoliko radilica, koje će polagati neoplođena jaja pa će se izleći trutovi. Leglo je raštrkano i različite starosti, od jajeta do poklopljene trutovske ćelije. Tada više nema mogućnosti za sanaciju. Svaka dodata matica biće ugušena. Samo neiskusni pčelari se zavaravaju da među trutovskim ćelijama postoje i matičnjaci. Međutim, to je samo varka. Iz neoplođenih jaja ne može se izleći matica. Pri dodavanju zdrave i mlade matice obavezno treba izrezati matičnjake. Ustvari, prvo se matičnjaci izrežu i očisti podnjača pa tek onda se useljava nova matica.

Iskusni pčelari kažu da starije pčele napadaju unijetu maticu. Da ne bi do toga došlo, preporučuje se odvajanje starih od novih pčela. Postupak je jednostavan – promijene se mjesta košnica. Ona bez matice pomjeri se za jedno mjesto i leto joj se okrene na suprotnu stranu. Umjesto nje postavi se druga, istog tipa i boje, u koju će pčele ulaziti pri povratku s paše. Poslije oko sat vremena u prenesenoj košnici neće ostati gotovo ni jedna stara pčela, već samo mlade, koje još ne izlijeću. Tada se bez straha može dodati mlada matica, čak i bez kaveza.