Šekovići

Investiranje u organsku proizvodnju

Šekovići

U utorak 21. juna na platou Bišina u opštini Šekovići održaće se svečanost povodom otvaranja jednog od najvećih eko-pogona za proizvodnju organskog meda, košnica i medonosnog bilja u Bosni i Hercegovini. Investiciju vrijednu 2,9 miliona konvertibilnih maraka realizovala je Fondacija “Mozaik” iz Sarajeva uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Radi se o implementaciji projekta “EkoBilje – Osnažavanje žena kroz organsku proizvodnju ljekovitog bilja” u kojem su partneri bili “Eko Mozaik” i opština Šekovići.

Radi se o investiranju u organsku proizvodnju i ovaj projekat će zaposliti je već zaposleno 62 žene iz ruralnih područja kao sezonske radnice.

– U Šekovićima će se otvoriti jedan od najmodernijih staklenika na prostoru Zapadnog Balkana – informisala nas je Tatjana Perić, PR asistent Fondacije „Mozaik“ iz Sarajeva. – To je prvi eko-pogon specijalizovan za proizvodnju visokokvalitetnog organskog ljekovitog bilja, meda i košnica. Prostor bivše kasarne u potpunosti je promijenio namjenu i tu se sada nalazi najmoderniji staklenik površine 5.017 kvadratnih metara. Kroz proizvodnju lavande i medonosnog bilja namijenjenog za ispašu pčela posao će dobiti 100 žena iz ruralnih zajednica – opština Šekovići, Živinice i Osmaci. Pored proizvodnje ljekovitog bilja u stakleniku će se proizvoditi organsko povrće i voće.

Primjer iz Šekovića najbolje ilustruje kako Fondacija Mozaik mobilizacijom lokalnih resursa, edukacijom i zapošljavanjem ljudi, pruža mogućnsot da nezaposleni iz nerazvijenih sredina kao što su Šekovići vjeruju u svoje želje i rade na njihovom ostvarivanju.

– Pored ekonomske, dodatna vrijednost projekta je društvenog karaktera i kroz proces pomirenja treba osnažiti ulogu žene u ruralnim zajednicama – ističe Tatjana Perić.