Radivoje Maksimović
Radivoje Maksimović

Uredniku web stranice www.suprs.info obratio se pismom pčelar Tihomir Mačkić (tmackic@gmail.com). S obzirom da ovo pismo sadrži zanimljive ocjene, mišljenja i prijedloge, objavljujemo ga bez kraćenja i ispravki:

„Poštovani gospodine Iliću,

Moja namjera je da se na sajtu postavi nešto kao berza meda, gdje bi se oglašavali otkupljivači i pčelari, tako da na jednostavan način mogu stupiti međusobno u kontakt.

Također, bilo bi dobro da se pod nadležnošću Saveza udruženja pčelara Republike Srpske napravi spisak ovlaštenih otkupljivača i punionica meda, kao i spisak pčelara koji su registrovani u APIF-u.

Moje iskustvo i nezlonamjerno mišljenje je da veoma malo radite u Udruženju (pretpostavljamo da je gospodin T. Mačkić mislio na Savez udruženja pčelara Republike Srpske – primjedba urednika) na promociji meda i kontaktu sa stranim otkupljivačima, kao i potencijalnim kupcima paketnih rojeva.

Molimo Vas da razmotrite ovaj moj prijedlog, a uputio bih Vas da pogledate kako to rade u SPOS-u i koliko mnogo truda ulažu na promociji svog pčelarstva i ostvarivanju kontakta sa inostranim kupcima.

S poštovanjem,

Tihomir Mačkić“

Sa sadržajem pisma upoznali smo predsjednika i sekretara Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.

Prijedlog za „Berzu“ smo odmah prihvatili i realizovali. Na našoj web stranici već se u gornjem uglu nalazi rubrika „Berza“. Ova rubrika će  moći da zaživi samo pod uslovom da se jave otkupljivači, vlasnici punionica i svi drugi koji prodaju i kupuju pčelinje proizvode, ali i reprodukcione materijale, opremu, pčelarsku literaturu i sl. S druge strane očekujemo javljanje pčelara koji imaju pčelinje proizvode na prodaju. Berza radi – izvolite.

O paketnim rojevima dobili smo ocjenu i mišljenje Radivoja Maksimovića, predsjednika Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. On ističe:

„Kada je riječ o paketnim rojevima i rojevima na okvirima to za sada nije moguće izvoziti iz Bosne i Hercegovine. SPOS je nešto pokušao, ali na kraju nije ništa bilo od toga. Problem je papirologija, jer Bosna i Hercegovina nema mogućnost izvoza meda, rojeva itd u zemlje Evropske Unije jer su proizvodi od pčela svrstani pod proizvode od životinjskog porijekla. Mi smo u kontaktu sa Uredom za veterinarstvo BiH kao i sa Agencijom za sigurnost hrane“.

O inicijativama Saveza udruženja pčelara Republike Srpske na promociji pčelarskog sektora i brojnim inicijativama za njegovu još bolju organizaciju i funkcionisanje više puta smo pisali na našoj web stranici kao i u Biltenu Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, koji je  distribuiran udruženjima pčelara. Broj primjeraka Biltena usklađen je sa brojem članova udruženja tako da vjerujemo da su svi pčelari koji su članovi udruženja pčelara dobili svoj primjerak. Informativne priloge o pčelarstvu u Republici Srpskoj objavljuje i godišnjak „Pčelarski kalendar“. I pored svega toga ocjenjujemo za potrebno da prenesemo ocjene Radivoja Maksimovića, predsjednika Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, a koje se tiču konstatacije gospodina Tihomira Mačkića, da se veoma malo radi na promociji meda i kontaktima sa stranim otkupljivačima.

Po riječima predsjednika Maksimovića „navedena konstatacija da slabo radimo na promociji pčelarstva i prodaji meda je, po mom mišljenju, netačna“. U vezi s tim on ističe:

„Savez udruženja pčelara Republike Srpske, nastoji da uradi neke stvari, i da ih poslaže po redu.

1. Jedinstvena pčelarska baza – U toku su aktivnosti na prikupljanju sredstava za nastavak započetih aktivnosti za završetak prikupljanja i unošenja podataka. Potrebno je obezbijediti opremu koja će poslužiti za ovakav projekat. Naravno, ovo je dosta skup projekat i radi se parcijalno. Jer, Savez od članarine ne bi ništa mogao da uradi.

2. Zakon o pčelarstvu je prvi put urađen na ovim prostorima. U toku je izrada pravilnika.

3. U toku je traženje sredstava za snimanje filma o pčelarstvu.

4. U toku je prikupljanje sredstava za izradu kataloga o pčelarstvu u Republici Srpskoj.

5. Savez udruženja pčelara Republike Srpske je punopravni član Apimondije – Svjetske pčelarske organizacije.

6. U toku ove godine započeli smo aktivnosti na kontroli kvaliteta meda i pčelinjih proizvoda i suzbijanju prodaje patvorenog meda. Urađen je projekat sa Zavodom za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

7. Sa Veterinarskim institutom „Vaso Butozan“ iz Banja Luke zajedno smo uradili projekat koji se tiče suzbijanja i kontrole zaraznih bolesti (američke gnjiloće).

8. Savez udruženja pčelara Republike Srpske je u kontaktu sa firmama iz inostranstva (Holandija, Norveška, Njemačka). Kada se stvore uslovi za otkup meda, cilj nam je da se med izvozi u zemlje Evropske Unije.

9. U toku smo organizovanja studijskog putovanja u Sloveniju. Putovaće 25 predstavnika pčelara sa područja cijele Republike Srpske.

10. Ja sam planirao da idem na Kongres Apimondije, koji se ove godine održava u Argentini, naravno, ukoliko budu obezbijeđena sredstva od donatora. Naravno, kao i do sada vršio sam promociju pčelarstva Republike Srpske, što ću činiti i ubuduće. Na to sam ponosan.

Na kraju predsjednik Maksimović ocjenjuje kao dobar prijedlog da se lista domaćih otkupljivača meda stavi na web stranicu. Na taj način stvoriće se uslovi da pčelari sami kontaktiraju otkupljivače.

„U svemu ovome problem su finansije. Da nemamo podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, teško bismo bilo šta mogli uraditi“ ističe na kraju Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.