Nove snage pčelarstva

Šekovići postaju značajno mjesto na pčelarskoj karti Balkana

Nove snage pčelarstva

Nerazvijena opština Šekovići dobila je nove kapacitete, koji će sigurno dati značlajne impulse ekonomskom razvoju ovog brdsko-planinskog područja. Ovdje je 21. juna o. g. otvoren najmoderniji staklenik na prostoru zapadnog Balkana, čija je površina 5.017 metara kvadratnih. Uz njega je pogon za proizvodnju organskih košnica, savremeni pčelinjaci i kapaciteti za pakovanje i doradu meda. Sigurno je da će svi ovi kapaciteti uz koje će se gajiti medonosno bilje, a posebno lavanda, biti od velikog značaja za razvoj pčelarskog sektora Republike Srpske i cijele Bosne i Hercegovine.

Investicija u Šekovićima je iznosila 2,9 miliona konvertibilnih maraka, a partneri u njenoj realizaciji bili su EkoMozaik i opština Šekovići. Posao u novim pogonima dobiće 100 žena iz ruralnih zajednica sa područja opština Šekovići, Živinice i Osmaci. Ovo je prvi eko-pogon specijalizovan za proizvodnju visokokvalitetnog ljekovitog bilja, meda i košnica u Bosni i Hercegovini.

Novi kapaciteti u Šekovićima, u krugu bivše vojne kasarne, otvoreni su svečanim presijecanjem vrpce što su učinili Aler Agrubbs, direktorica programskog odjeljenja USAID-a, Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i Momir Ristić, načelnik opštine Šekovići. Svečanosti su prisustvovali njegova ekselencija Tomas Szunyoga, ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini, delegacija USAID-a, delegacija projekta FARMA, te načelnici opština Šekovići, Živinice, Osmaci, Kakanj i Usora, zaposleni u Fondaciji Mozaik, EkoMozaiku i EkoBilju, te brojni zvaničnici i poslovni saradnici.

Na svečanosti je Aler Grubbs posebno naglasila:

– Stojimo ovdje na platou Bišine, u bivšoj vojnoj bazi, kako bismo oficijelno ortvorili jedan od najmodernijih staklenika na zapadnom Balkanu. Ovo simbolizuje novo poglavlje saradnje između vlade, neprofitnog sektora i privatnih firmi. Ova saradnja može dovesti do snažnijeg ekonomskog i socijalnog napretka Bosne i Hercegovine, USAID je osigurao sredstva Fondaciji Mozaik za ovaj projekat koji jača žene u biznisu putem organskog uzgoja. Projekat će pomoći 100 žena u ruralnim oblastima Živinica, Osmaka i Šekovića da nađu posao. Ove žene će raditi zajedno i pomagati jedna drugoj da unaprijede ekonomski potencijal. Ova saradnja je ključ nacionalno jedinstvo i napredak BiH. Pomažući ženama ovih opština da rade i zarade, pomažemo im da postanu ključni elemenat promjena i razvoja u svojim lokalnim zajednicama. Uvjereni smo da će neke od ovih žena ubuduće postati preduzetnice i vlasnice malih i srednjih poljoprivrednih firmi.

Fondacija Mozaik je uz podršku donatora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), implementirala projekat „EkoBilje – Osnaživanje žena kroz organsku proizvodnju ljekobilja“. Ovaj projekat je rađen u saradnji sa projektom FARMA, koji je inicijativa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske međunaropdne razvojne agencije (Sida), za razvoj poljoprivrednog i prerađivačkog sektora u Bosni i Hercegovini.

Na svečanom otvaranju Kristina Šešlija, direktorica EkoMozaika i Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik, uručili su priznanja Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID), Projektu razvoja tržišne poljoprivrede u BiH (FARMA), načelnicima opština Šekovići – Momiru Ristiću, Osmaci – Ljubi Petroviću i Živinice – Hasanu Muratoviću, te Centru za sjemensko – rasadničku proizvodnju Doboj.

Ostale fotografije pogledajte u galeriji.