Veliki skup pčelara

U susret Kongresu Apimonije u Buenos Airesu

Veliki skup pčelara

Od 21. do 25. septembra ove godine u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu održaće se 42. kongres Apimondije – Svjetske pčelarske organizacije. Drugi put na jarbolima će se među 70 zastava iz svih dijelova svijeta vioriti i zastava Bosne i Hercegovine. Jer, već treću godinu Savez udruženja pčelara Republike Srpske je punopravni član Apimondije, što predstavlja veliku stvar za afirmaciju pčelarstva Republike Srpske  i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Očekuje se da će na najvećem skupu pčelara na svijetu ove godine biti oko 10.000 učesnika. Biće to pravi pčealrski “samit” gdje će se zajedno naći ugledni naučnici, zvaničnici, biolozi, ekolozi, novinari…

U toku trajanja Kongresa održaće se veći broj simpoziuma, konferencija, savjetovanja, okruglih stolova, takmičenja, izložbi i raznih pratećih sadržaja. U fokusu učesnika Kongresa naći će se brojne aktuelne teme koje interesuju današnje pčelarstvo, a sigurno je da će posebno interesovanje biti za nestanak pčelinjih zajednica na više kontinenata. Podsjetimo se samo izjave čuvenog ruskog akademika Lebedeva koji je javno rekao da je samo u 2008/2009 godini svijet ostao bez 25 odsto pčelinjih zajednica s tim što je u nekim dijelovima Zemlje visina gubitaka dostigla čak 90 procenata!

Kako najavljuju organizatori Kongresa velika pažnja će se posvetiti i pčelinjoj flori i opraživanju usjeva. Očigledno je da proizvodnja pčelinjih proizvoda zaista puno znači za privrede mnogih zemalja, ali daleko veće koristi su od oprašivanja i tome vlade mnogih zemalja poklanjaju sve više pažnje. Evropska unija se o tome jasno i glasno izjasnila donošenjem Zaključaka o provođenju zdravstvene zaštite pčela.

Tokom trajanja 42. Kongresa Apimondije u Buenos Airesu će se održati najveća svjetska pčelarska izložba “Apiekspo”. U sajamskom centru “La sela” na površini od 2.700 metara kvadratnih pojaviće se izlagači iz cijelog svijeta. Sigurno je da će nacionalne i multinacionalne kompanije prezentirati sva moguća dostignuća savremene pčelarske tehnologije, zdravstvene zaštite pčela, te opremu, inovacije i sl.

Nije slučajno što se ovogodišnji Kongres Apimondije održava baš u Argentini. Ova zemlja je postala istinska pčelarska velesila i jedan od velikih izvoznika meda. Ima 4,5 miliona košnica i 28.000 registrovanih pčelara. Uspjesi pčelara Argentine su rezultat kontinuranog i sistematskog rada na čuvanju pčela, primjeni naučnih dostignuća i razvoju inovativnih tehnika.

S pravom se treba nadati da će odjeci 42. kongresa Apimondije u Buenos Airesu doprijeti i do naših prostora i da će dati nove impulse unapređenju pčelarstva i kod nas.