Radivoje Maksimović

Radivoje Maksimović

Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, dao je intervju za godišnjak “Pčelarski kalendar”, koji će se uskoro pojaviti pred čitaocima. Iz opširnog intervjua koji će “Pčelarski kalendar” objaviti u cijelosti, izdvojili smo odgovor na samo jedno pitanje.

“Pčelarstvo Republike Srpske nalazi se na uzlaznoj putanji. U pitanju je grana poljoprivrede koja je širom svijeta itekako ugrožena. Pčele, veoma korisni insekti, u veoma su teškoj situaciji. To potvrđuju brojni naučni radovi. U posljednje vrijeme širom svijeta strada veliki broj pčelinjih društava. Pored poznatih uzročnika postoje i oni sa kojima se naučno istraživački radnici bore da ih identifikuju. Na prostorima Republike Srpske postoje gubici pčela, međutim, stradanja nisu tako drastična kao u nekim zemljama Evropske unije. To ne znači da smo mi pčelari Republike Srpske pošteđeni, već da smo dosta dobro upoznati sa savremenom apitehnikom.

Čista životna sredina, velike površine netaknute prirode, predstavljaju našu prednost u odnosu na druge zemlje. Ipak, globalne ekološke promjene utiču da se pčela na našim područjima suočava sa velikim izazovima. Jedan od najvećih problema su nekontrolisana sječa medonosnog drveća i bilja, pretvaranje pašnjaka i livada u plodne oranice, požari, poplave, primjena hemijskih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji… Sve to danas predstavlja velike probleme za pčelarski sektor.

Pčelarstvo u Republici Srpskoj ima dugu tradiciju. Naravno, ta iskustva treba prenijeti na mlade generacije. Za pokretanje svakog biznisa, pa i pčelarskog, potrebna su finansijska sredstva. Jedan od problema sigurno je i nedostatak povoljnih kreditnih linija, kao i nemogućnost mladih ljudi da ispune uslove za dobijanje kreditnih sredstava. Zagarantovan otkup pčelinjih proizvoda po razumnim cijenama predstavlja gorući problem u Republici Srpskoj. U posljednje vrijeme na prostorima Republike Srpske grade se prerađivački kapaciteti koji će sigurno doprinijeti napretku pčelarskog sektora.”