grafikon finansiranja

Sa sjednice Skupštine Udruženja pčelara “Višegrad” u Višegradu

Sa skupštine

Posljednjeg dana mjeseca aprila u Višegradu je, u prostorijama Srednje škole, održana redovna sjednica Skupštine Udruženja pčelara “Višegrad”. Bila je to redovna godišnja sjednica na kojoj je poslije kraće rasprave jednoglasno usvojen Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za prošlu godinu. Pčelari iz Višegrada, članovi ovog uspješnog Udruženja, upoznali su se ovom prilikom sa podsticajima koje će pčelarskom sektoru obezbijediti lokalna zajednica u 2011. godini pa je u skladu sa tim usvojen Godišnji plan rada.

U Godišnjem izvještaju prezentirani su brojni podaci i činjenice o prošlogodišnjem radu, ali značajem se, svakako, izdvajaju sljedeće aktivnosti:

* U okviru redovnog programa obuke u prošloj godini organizovana su tri predavanja. Na temu apiterapije govorio je dr Rodoljub Živadinović, predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, a mr Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci imao je predavanje o tehnologiji pčelarenja. Pažnju pčelara privuklo je i predavanje mr Lejle Biber (sada Špiljak) sa Poljoprivredno prehrambenog fakulteta u Sarajevu na temu “Zaštita originalnog porijekla proizvoda”. Ona je višegradskim pčelarima predstavila rezultate svom obimnog istraživanja na temu  “Fizičko hemijska i senzorna svojstva livadskog meda u Bosni i Hercegovini”.

* Pčelari iz Višegrada (dva člana) posjetili su sajam u Prijepolju, a u saradnji sa pčelarima iz Goražda osam pčelara (četiri iz Višegrada) posjetilo je Drugi državni sajam pčelarstva u Beogradu. Dva predstavnika Udruženja pčelara “Višegrad” bili su učesnici studijskog putovanja u Sloveniju, koje je organizovao Savez udruženja pčelara Republike Srpske.

* Tokom cijele prošle godine Udruženje je bilo  angažovano na lociranju žarišta pčelinjih bolesti i preduzimanju mjere zdravstvene zaštite pčela sa nadležnim organima i institucijama.

* Uspješno je organizovan Sajam meda, peti po redu, na kome su se pojavila 23 izlagača iz Prijepolja, Priboja, Bačke Topole, Kosjerića, Novog Sada, Čačka, Arilja, Požege, Užica, Rudog i Višegrada.

* Iz sredstava Udruženja članovima koji nisu ostvarili podsticaje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijeđeno je 896 pogača, dvije po pčelinjem društvu.

* Dijelu članstva obezbijeđene su sadnice bagrema.

* Za 28 pčelara obezbijeđeno je 1.168 pogača, čija nabavka je finansirana iz sredstava opštinskog budžeta.

* Za 22 pčelara obezbijeđena su podsticajna sredstva iz opštinskog budžeta u ukupnom iznosu od 4.522,00 konvertibilne marke (1.330 košnica po KM 3,40).

* Iz sredstava koja obezbjeđuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplaćeni su podsticaji za pčelare u visini od 15.569,40 konvertibilnih maraka.

grafikon finansiranja

Prihodi udruženja su ostvareni iz više izvora. Prihodi od programskih aktivnosti (vlastiti prihodi) su prikazani u prvoj koloni grafikona, donacije u drugoj, a članarine u trećoj, dok su beneficije koje su članovi ostvarili uz pomoć udruženja (uplaćene direktno članovima ili podijeljene u pogačama) znatno premašile ukupne prihode udruženja i iznose oko 25.000 KM.

Kada je riječ o planovima za godinu u koju smo poprilično zagazili, vrijedno je naglasiti da je sa lokalnom zajednicom ostvarena plodna saradnja. I za ovu godinu u podsticajne mjere uvršteno je i pčelarstvo. Za sve članove Udruženja pčelara “Višegrad” obezbijediće se po dvije pogače za pčele po košnici, a svi pčelari koji se odluče za nabavku prikolica za prvoz pčela imaće finansijsku podršku iz opštinskih izvora u visini od 30 odsto nabavne vrijednosti. Planirana su sredstva za organizaciju pčelarskog sajma kao i namirenje dijela štete u slučaju stradanja ili uginuća.

Po završetku sjednice Skupštine Miloje Ćetković, ugledni pčelar iz Višegrada, održao je stručno predavanje za članove Udruženja. Teme su bile “Specifičnosti pčelarenja u Gornjedrinskoj regiji” i “Uzroci zimskih gubitaka pčela”.