Na pčelinjaku
Na pčelinjaku

Delegacija Pčelarskog saveza Slovenije, u kojoj je bilo 50 pčelara, posjetila je sredinom mjeseca aprila Trebinje. Na čelu delegacije bili su predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije Boštjan Noč i potpredsjednik Jože Smrkolj.

Saradnja Saveza udruženja pčelara Republike Srpske i Pčelarskog saveza Slovenije nastavljena je punim kontinuitetom. Prvoga dana boravka u Trebinju gosti iz Slovenije posjetili su pčelinjak Sava Ljubibratića, poznatog trebinjskog pčelara, gdje su imali priliku da vide tipičan hercegovački pčelinjak. Druženje je nastavljeno u hotelu “Platani”, gdje je organizovana svečana večera. Bila je to prilika za razmjenu iskustava  dvije pčelarske delegacije.

Sljedećeg dana uslijedila je posjeta Turističkoj organizaciji Trebinja i Hercegovačkom muzeju u ovom gradu na jugu Srpske. Nakon toga delegacija pčelara Slovenije posjetila je objekat Pčelarskog centra “Žalfija”, koji je u izgradnji.  A onda je domaćin pčelarima iz Slovenije bio manastir Tvrdoš, gdje su gosti razgledali manastirski pčelinjak i pogone istoimene vinarije. Na kraju su pčelari iz Slovenije obišli pčelinjak mladog ljubinjskog pčelara Spase Popare.

...i u restoranu

Dva predsjednika pčelarskih saveza, Boštjan Noč i Radivoje Maksimović, dogovorili su se ovom prilikom o uzvratnoj posjeti pčelara Republike Srpske pčelarima Slovenije.

– Studijsko putovanje bi se organizovalo u toku jula ili avgusta ove godine i trajalo bi četiri dana. Delegaciju pčelara Republike Srpske sačinjavalo bi 25 učesnika studijskog putovanja i to po tri predstavnika iz svake pčelarske regije. Pčelarski savez Slovenije snosiće 40 odsto troškova nastalih u Slovenije, a ostatak sredstava obezbijediće učesnici putovanja i Savez udruženja pčelara Republike Srpske – riječi su Radivoja Maksimovića, predsjednika Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.