Arilje - domaćin za primjer

Соколачки пчелари  у Ариљу

Arilje - domaćin za primjer

У Ариљу је, на велики празник Цвијети, по дванаести пут, одржана манифестација „Дан пчеларства“, чији су организатири чланови Удружења пчелара „Саво Поповић“ и општина Ариље.

Поново су се на централној ариљској улици,  у близини цркве „Светог Ахилија“,  светитеља по коме је ова варош добила име, окупили пчелари из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Поред соколачких пчелара, из Републике Српске на овој традиционалној пчеларској манифестацији били су пчелари из Вишеграда, Рудог и Чајнича. Иначе,  соколачко Удружење пчелара „Гласинац“ са Удружењем пчелара „Саво Поповић“ из Ариља  његује дугогодишњу сарадњу.

И овога пута, након церемонијала отварања манифестације, посјетиоци су имали прилику да виде најсавременију опрему, без које је незамисливо савремено пчеларење, мед и широк асортима  производа на бази меда. Наравно,  излагали су  најпознатији пчелари и произвођачи опреме за пчеларство из Србије.

Пчелари су, као и претходних година, имали прилику да чују занимљиво предавање. О развоју пчелињих заједница  говорио је познати пчелар из Трстеника  Мирко Вилус.

Према ријечима предсједника  ариљског Удружења пчелара „Саво Поповић“ Драгутина Јевтовића – Шуја,  на дванаести „Дан пчеларства“, поред пчелара  који редовно долазе на ову манифестацију, по први пут дошли су произвођачи меда и производа на бази меда са Косова и Метохије, Баљевца и Краљева.

– Имали смо близу 500  гостију из двадесетак  пчеларских удружења из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Срећан саш што је, из године  у годину,   ова манифестација све  масовнија, што показује да је пчеларство у замаху, да је дружање пчелара из три државе у Ариљу све снажније и садржајније, рекао је Јевтовић.

Како даље истиче предсједник једне од најуспјешнијих пчеларских организација у Србији,  тренутно пчелари у Ариљу имају пуне руке посла, везано за заштиту пчелињих друштава од пестицида и инсектицида који се користе у заштити пољопривредних култура.

– Радимо интензивно на едукацији пољопривредника. Много се  утроши хемијских средстава у заштити пољопривредних култура. Већ су пољопривредници, захваљујући активностима чланова нашег удружења,  схватили да морају водити рачуна и о заштити пчелињака. Схватили су воћари да воћарство и пчеларство морају ићи заједно, да не  може једно без другог. О томе  разговарамо на округлим столовима. Често помињем, када говорим  о пчеларству, да је знаменити научник Ајнштајн рекао: „ Када нестане пчела, убрзо ће  нестати и људи“. Дакле, и живот  човјека, његов опстанак на планети, у неку руку, зависи од живота пчеле“. То морамо имати сви у виду, нагласио је Јевтовић.

Предсједница општине Ариље Мирјана Авакумовић редовни је судионик свих  манифестација које организује Удружење пчелара „Саво Поповић“.

-Пчелари су људи који шире  позитивну енергију и оптимизам  око себе. Дало се то примијетити и данас, на дванаестом по реду „Дану пчеларства“. Наше удружење  може да послужи  као свијетао примјер другима. Општина помаже удружење у складу са својим могућностима. Пчелари не траже много, они су скромни људи, организовани, а када је тако и са мало новца се уради много, рекла је Авакумовићева, изразивши задовољство  што су у Ариље дошли соколачки пчелари, из општине са којом ће се, како рече, Ариље ове године побратимити.

Дванаести „Дан пчеларства“ у Ариљу  пратио је и пригодан културно-забавни програм. У главној улози биле су чувене  женска и мушка изворна група „Прво зрно сунцокрета“ из Брекова и тубачки оркестар  Миладина- Мића Јовановића“ из Сирогојна.  Трубачи и пјевачи старих изворних пјесама  госте и домаћине забављали су на традиционалном дружењу пчелара, којим  завршен и овогодишњи „Дан пчеларства“. Догодило се то  у ариљском ресторану „Радост.“