Goran Mirjanić

Zanimljiv pčelarski skup u Kragujevcu

Goran Mirjanić

U Kragujevcu je od 17. do 19. marta o. g. održan naučni skup pod pokroviteljstvom SVG projekta (radna grupa za regionalni ruralni razvoj). Na okupu su se našli čelnici pčelarskih asocijacija iz svih zemalja Balkana. Savez udruženja pčelara Republike Srpske predstavljali su Radivoje Maksimović, predsjednika Saveza, mr Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci i Goran Merćep, član Upravnog odbora Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, a Pčelarski savez Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Mulabdić. Učešće na ovom dobro organizovanom naučnom skupu uzeli su predstavnici pčelarskih saveza Hrvatske, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije.

Moderatori radionice bili su istaknuti naučni radnici: prof. dr Nebojša Nedić, Poljoprivredni fakultet u Zemunu i Irena Džimvrevska, SVG project Makedonije.

U fokusu ovog skupa bilo je analiziranje problema u pčelarskom sektoru  balkanskih zemalja. Sastanku u Kragujevcu prisustvovali su, takođe, pčelari profesionalci iz zemalja članica SVG projekta. Radionica je bila usmjerena na pčelare profesionalce,  kao i njihovo mjesto i ulogu u pčelarstvu. Jedan od zaključaka je da pčelari profesionalci treba da imaju svoje mjesto i poseban tretman u pčelarskom svijetu zemalja iz kojih dolaze.

Pored radnog dijela ovog naučnog skupa organizovana je posjeta pčelarskoj kompaniji “Nektar” iz Kragujevca. Tom prilikom učesnici skupa u Kragujevcu imali su priliku da vide: pogon za preradu voska, pogon za proizvodnju pogača i centar za proizvonju matica.

– Smatramo da su ovakvi sastanci prava prilika da se razmijene iskustva i unaprijedi pčelarstvo balkanskih zemalja – ocjena je Radivoja Maksimovića, predsjednika Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.

Naredni sastanak SVG tima, predstavnika naučnih institucija i pčelara profesionalaca planirano je da se organizuje u Republici Srpskoj.