Slavko Savić

Proljeće na pčelinjacima

Slavko Savić

Zima je, najzad, prošla. A bila je poprilično duga. Posebno u brdsko-planinskim krajevima Republike Srpske. To je, svakako, uticalo na stanje u košnicama. Jer, duža zima uslovljava veću potrošnju hrane i još mnogo čega što ne ide na ruku ni pčelama ni pčelarima. Prvi proljetni pregledi su uglavnom završeni. Opšte stanje, moglo bi se reći, sasvim zadovoljavajuće.

Iz nekih krajeva u okruženju stižu procjene o ozbiljnim gubicima pčelinjih društava. Koliko je minule zime izgubljeno pčelinjih društava u Republici Srpskoj? Tačan odgovor na ovo pitanje ne može se dati jer još uvijek ne postoji baza podataka (njenu izradu Savez udruženja pčelara Republike Srpske stavio je u prioritete) a veoma teško je prikupiti podatke o gubicima pa makar se radilo samo o procjenama.

Ipak, razgovarali smo sa nekim pčelarima sa ciljem da saznamo bar neke grube procjene o gubicima koji su minule zime zadesili naše pčelare.

Mile Bjelogrlić, sekretar Udruženja pčelara „Gacko“ iz istoimenog hercegovačkog grada, kaže da na gatačkom području nije bilo gubitaka pčelinjih društava. Pčelinja društva su dobro prezimila i stanje se može ocijeniti povoljnom ocjenom. Jedino je jedan pčelar iz sela Gornji Kazanci potpuno ostao bez pčela i najvjeroavtnije se radi o trovanju.

A u podmajevičkom kraju nešto drugačije stanje. Kako nas je informisao Marko Jović, predsjednik Udruženja pčelara „Agromajevica“ iz Lopara ovgodišnji gubici su šaroliki i kreću se od 10 do 20 odsto.

– Razlozi za gubitke su u neadekvatnim lijekovima. Pčelari koji su upotrebljavali oksalnu kiselinu i koristili prirodnu hranu dobro su prošli. Duga zima je glavni uzrok za gubitke. Mi smo brdsko-planinski kraj i kod nas je snijeg padao i u martu mjesecu – riječi su Marka Jovića.

Trebinje je karakteristično po blagoj klimi u odnosu na druge krajeve Republike Srpske. To je povoljnost i za pčele. Razgovarali smo  sa Obradom Ninkovićem, predsjednikom Udruženja pčelara „Trebinje“. On kaže:

– Nema ni priče među pčelarima o nekim ozbiljnijim gubicima. Ustvari, sve zavisi od toga kako su pčele pripremljene za zimovanje. Na našem području ovogodišnji zimski gubici su minimalni, bolje reći, nije ih ni bilo.

Intersovali smo se i za stanje u Mrkonjić Gradu i okolini. Naš sagovornik bio je Slavko Savić, predsjednik Udruženja pčelara „Matičnjak“ iz Mrkonjić Grada.

– Radi se o godini sa prosječnim zimskim gubicima pčelinjih društava. Pčelari koji su koristili oksalnu kiselinu dobro su prošli i oni imaju manje gubitke od ostalih. U svakom slučaju, varoa je glavni uzrok gubitaka, tamo gdje ih je bilo – rekao nam je predsjednik Slavko Savić.