Masovnost i kvalitet

Skupština Udruženje pčelara „Glasinac“ Sokolac  12.03.2011.

Masovnost i kvalitet

Udruženje pčelara „Glasinac“ jedno je od najaktivnijih na području sarajevsko-romanijske regije. Pokazala je to i rasprava na sjednici Skupštine na kojoj je bilo riječi o radu u prošloj i programu rada u 2011. godini.

Rukovodstvo udruženja uradilo je mnogo na unapređenju pčelarske proizvodnje na području opštine.

Jedna od prošlogodišnjih  aktivnosti bila  je nabavka  200 visokoproduktivnih matica, koje su po regresiranim cijenama   ponuđene  zainteresovanim  članovima udruženja. Obezbjeđeno je  700 kg pogača i određene  količine lijekova  pčelarima  koji ne ostvaruju  podsticaje  od Vlade Republike Srpske.

Kako je istakao član Upravnog odbora udruženja Slaviša Knežević,  25 pčelara  ostvarilo je podsticaje .

–  Kada je riječ o prošloj godini,  treba naglasiti da je udruženje uspješno organizovalo  tradicionalnu manifestaciju  „Romanijski dani meda i ljekobilja“, 11. avgusta  na Ravnoj Romaniji, na kojoj su, pored domaćina,  učestvovali i pčelari iz Priboja, Arilja i Olova.  Riječ je o manifestaciji koju su finansijski pomogli Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i opština Sokolac, rekao je Knežević.

Slaviša Knežević

Ono što posebno treba izdvojiti kada je riječ o radu u 2010. godini  je saradnja  sa organizacijom „World Vision“, koja je  donirala 30.000 maraka  za nabavku  košnica i opreme  za 23 pčelara početnika. Dio donacije pomenute organizacije u visini od 14.500 maraka, utrošeno je za nabavku 115 rojeva  za nove i 13 pčelarskih vaga za dugogodišnje pčelare.

Sokolačko udruženje ima  dobru saradnju sa Savezom udruženja pčelara Republike Srpske, posebno  u akcijama preventivnog djelovanja  u borbi protiv  zaraznih bolesti i očuvanja  pčelarstva na ovim prostorima. Zahvaljujući  kvalitetno osmišljenom projektu pod nazivom „Zaštita geografskog  porijekla   romanijskog meda“, udruženje je od Razvojne agencije grada Istočno Sarajevo  dobilo sredstva u iznosu od 4.000 maraka, koja će se , u narednom periodu,  usmjeriti u realizaciju projekta vezanom za zaštitu i brendiranje meda proizvedenog na Romaniji.

Udruženje pčelara „Glasinac“ svake godine za svoje članove, ali i za članove udruženja iz susjednih opština, organizuje stručna predavanja.   Prošle godine predavanja su održali poznati stručnjaci  –  doktor Zlatko Tomljanović iz Zagreba, predsjednik Izdavačkog savjeta časopisa „Hrvatska pčela“, magistar veterinarske medicine  iz Instituta  „Dr Vaso Butozan“ iz Banje Luke Violeta Santrač i profesor na banjalučkom Poljoprivrednom fakultetu  Goran Mirjanić.

U prošloj godini nisu zaboravljene ni humanitarne akcijei.  Pčelari koji su ostvarili  podsticaje od resornog ministarstva, donirali su 50 kilograma meda za stanovništvo postradalo u poplavama u opštini Novo Goražde.

Samo je ovo dio urađenog u 2010. godini, u kojoj je udruženje potvrdilo punu opravdanost  postojanja. Za doprinos u razvoju pčelarske proizviodnje  udruženje je dobilo Zlatnu plaketu  opštine Sokolac.

Na sjednici skupštine usvojen je i program rada za 2011. godinu.

Kako je u obrazloženju rekao predsjednik udruženja Dragiša Kovačević, udruženje će  nastaviti aktivnosti na afirmaciji pčelarstva kroz različite vidove djelovanja.

-Uspostavićemo saradnju  sa više udruženja iz RS i Federacije BiH, kao i sa  udruženjima u  susjednim zemljama. Osnažićemo, još više, saradnju sa međunarodnim organizacijama, naročito sa organizacijom  „World Vision“, koja nam je pružila veliku pomoć u prošloj godini. Organizovaćemo najmanje dva stučna predavanja. Ukoliko materijalne mogućnosti budu dozvolile,  organizovaćemo i posjete  sajmovima pčelarstva i  udruženjima pčelara, rekao je Kovačević.

Kako je dalje  istakao Kovačević, u udruženju će se  raditi na iznalaženju  finansijskih sredstava da bi se pčelarima, po povoljnim cijenama, omogućila nabavka  lijekova, matica i repromaterijala neophodnog za uspješno pčelarenje.

I ove godine, kako je rečeno na sjednici skupštine,  organizovaće se  tradicionalna manifestacija „Romanijski dani meda i ljekobilja“, kao i prodajna izložba u vrijeme održavanja Međuopštinskih omladinskih sportskih igara, čiji je, početkom jula ove godine,  domaćin opština Sokolac.

Dr Mića Mladenović

Uputiće se   dopis privrednim  subjektima u kome će se od njih tražiti da blagovremeno obavijeste udruženje  o vremenu prskanja  poljoprivrednih usjeva  i šumskih zasada pesticidima, a  ostvariće se saradnja  sa opštinskiim institucijama i poljoprivrednom inspekcijom,  kako bi se  sprovele odredbe Zakona o pčelarstvu i spriječila pojava  meda  sumnjivog kvaliteta na tržištu.

Naravno, tu su i aktivnosti vezane za omasovljenje članstva u udruženju, koje trenutno okuplja 102 pčelara,  medijska prezentacija  pčelarstva i izrada  pčelarske karte i kataloga udruženja, kao i još snažnija aktivnost na zaštiti geografskog porijekla  i brendiranju romanijskog meda.

Prisutnima  na sjednici skupštine obratio se i načelnik opštine Sokolac Dušan Kovačević, koji je pohvalio rad udruženja, istakao potrebu izdvajanja iz opštinskog budžeta za  udruženja koja su aktivna i podsjetio na obavezu brendiranja romanijskog meda.

–  Ovo udruženje, bez sumnje, jedno je od najaktivnijih na području opštine. Rezultati  su evidentni. Takav rad  treba  finansijski podržati. I mi ćemo to činiti. Oni što imaju podršku iz opštinskog budžeta mogu tražiti sredstva i od međunarodnih organizacija. U narednom periodu morate  ozbiljnije raditi na zaštiti meda i proizvoida na bazi meda na ovom prostoru, kako bi se našli i na tržištu. Imamo  novu sportsku dvoranu, prostor gdje se mogu organizovati  sajamovi. Taj prostor treba iskoristiti kako bi se  prezentovala i pčelarska proizvodnja, rekao je Kovačević.

Na sjednici Skupštine udruženja pčelara „Glasainac“, nakon usvajanja izmjena Statuta, za predsjednika Skupštine udruženja izabran je Slaviša Marić, a za  potpredsjednika skupštine Milan Ećimović. Za predsjednika Upravnog odbora izabran je Dragiša Kovačević, koji će obavljati i  dužnost predsjednika udruženja. Izabran je  upravni odbor od osam članova  i nadzorni odbor, koji broji tri člana

Nakon skupštinskog zasjedanja, za pčelare sarajevsko-romanijske regije održano je predavanje. O najauktulenijim pitanjima vezanim za zazimljavanje pčela i prepremu društava za proljećnu pašu govorio je poznati stručnjak – profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu  dr Mića Mladenović.