Predsjednik skupštine

Sa sjednice Skupštine Saveza udruženja pčelara u Omarskoj

Predsjednik skupštine

Redovna izborna sjednica Skupštine Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, koja je održana 19. februara u Omarskoj, najbolje je pokazala da su pčelari Republike Srpske, odnosno njihova asocijacija, na pravom putu. Kurs im je, očigledno, dobar, samo valja pojačati tempo.

U radu sjednice učestvovao je i Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske, te brojni gosti, predsjednici i predstavnici udruženja pčelara kao i  predstavnici medija, što najbolje ilustruje visok ugled ovog Saveza. Od mogućih 51, prisustvovala su 44 delegata iz članica Saveza. Predsjedavao je Obrad Ninković, predsjednik Skupštine Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.

Izvještaj o radu u protekloj godini podnio je Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. O ovom izvještaju smo već pisali, a što se diskusije tiče, najviše pažnje privuklo je izlaganje Milovana Peulića, delegata Udruženja  pčelara „Doboj“. Po njegovoj ocjeni Savez je napravio impozantne rezultate u protekloj godini. Od  posebnog je značaja da je donijet Zakon o pčelarstvu i uspostavljena i proširena saradnja sa susjedima kao i sa Apimondijom. Dobre ocjene dobili su stručna brošura  „Dobra pčelarska praksa“,  bilten i web stranica. Po njegovom mišljenju Bilten bi trebao da preraste u list pčelara Republike Srpske. On se nadalje založio za suzbijanje prometa falsifikovanog meda i drugih pčelinjih proizvoda i još naglašeniju prezentaciju kako Saveza tako i pčelarskog sektora u cjelini. Po mišljenju Dragomira Vujkovića (Udruženje pčelara „Omarska“) izvještaj je iscrpan, radilo se dosta, ali uvijek može i više, a brojne aktivnosti tek čekaju pčelare Republike Srpske.

Delegati su usvojili i izvještaj o finansijskom poslovanju, koji je obrazložio Slavko Savić, predjednik Nadzornog odbora. U raspravi su učestvovali Dragomir Mirjanić (UP „Amorfa“ Gradiška), Sreto Smiljanić (UP „Nektar“ Banja Luka), Darko Babić (UP „Roj“ Istična Ilidža), Milovan Peulić (UP „Doboj“) i Slavko Stanić, sekretar Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. Opšta ocjena Nadzornog odbora i učesnika u raspravi je  da u finansijkom poslovanju Saveza nije bilo propusta.

Strategija prioritetno

Na sjednici su donijeta i planska dokumenta za 2011. godinu – Godišnji i Finansijaski plan. Obrazložio ih je Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza. O njima smo, takođe, već pisali, a objavljeni su i u Biltenu Saveza. Opšta ocjena je da se u 2011. godini planiraju brojni važni poslovi. Njihova realizacija će u velikoj mjeri zavisiti od materijalnih mogućnosti. U raspravi su učestvovali: Svetozar Evđić (UP „Maslačak“ Šamac), Božidar Vojičić (UP „Berkovići“), Milorad Dokić (UP „Čelinac“), Marinko Bjelobrk (UP „Pčele Bilje“ Gradiška), Sreto Smiljanić (UP „Nektar“ Banja Luka), dr Novak Đurić (UP „Matica“ Bijeljina), Luka Šljivić (UP „Vučjak“ Brod), Milovan Peulić (UP „Doboj“), Stanimir Knežević i Dragomir Vujković,  članovi Upravnog odbora. Učesnici u raspravi su ocijenili da su planska dokumenta urađena korektno i veoma ambiciozno, a što se finansiranja tiče apelovano je na resorno ministarstvo da pruži odgovarajuću podršku i prepozna značaj pčelarskog sektora za ukupno unapređenje poljoprivrede. Delegat iz Čelinca je posebno naglasio značaj izrade Strategije razvoja pčelarstva zalažući se da to bude priritet u radu Saveza u 2011. godini.

– Mišljenja sam da bi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske trebalo još jednom da preispita svoju odluku o minimalnom broju košnica koje treba finansijski podsticati. Ja mislim da taj broj treba smanjiti, što bi stimulativno djelovalo, kako bismo imali više pčelinjaka, pčelara i košnica  – rekao je između ostalog Milorad Dokić.

Po njegovom mišljenju resorno ministarstvo bi se trebalo angažovati na obezbjeđenju jeftinijeg šećera za pčelare.

Fond mladih pčelara

...i zamjenik

Veoma interesantnu ideju iznio je Marinko Bjelobrk.On je predložio osnivanje Fonda mladih pčelara.

– Ovaj Fond treba organizovati pri Ministarstvu poljoprivrede ili Savezu, iako Savez nema sredstava za ove namjene. Zagađena je voda, zemljište, previše se pršću  voćnjaci pesticidima, ne znamo čiji su pesticidi. Naša Kozara treba da bude zaštićena zona, da se borimo za organsku proizvodnju. Moramo insistirati na primjeni zakona.

A Luka Šljivić je upoznao delegate Skupštine sa inicijativom iz ovog grada da se formira opštinski fond iz koga bi se finansirala nabavka sadnica medonosnog i ukrasnog bilja.

Jednoglasno je promijenjen član Statuta kojim se reguliše članstvo u Savezu. Konkretno, ubuduće će redovni članovi Saveza moći da budu „i udruženja koja u svom sastavu imaju pčelarske sekcije“ s tim da na podrušju opštine nema registrovanog udruženja pčelara.

Sjednica Skupštine u Omarskoj je pokazala da su pčelari Republike Srpske odlično organizovani, da njihov Savez vodi brojne aktivnosti u interesu pčelarskog sektora, da sve aktivnosti teku kontinuirano i sinhronizovano i da nema sukoba i konfliktnih situacija. Baš, kao u pčelinjoj zajednici.

******************

ANTRFILE

IZABRANI SU

Predsjednik Skupštine: OBRAD NINKOVIĆ (Trebinje)

Zamjenik predsjednika Skupštine: NEBOJŠA ANDRIĆ (Petrovo)

Predsjednik Saveza i Upravnog odbora: RADIVOJE MAKSIMOVIĆ (Trebinje)

Upravni odbor: Blažo Vujović (Hercegovačka regija), Slavko Stanić (Birčanska), Božo Kakuća (Gornjedrinska), Slaviša Knežević (Romanijska), Dragomir Vujković (Podkozarska), Milorad Čeko (Krajiška), Novak Đurić (Sembersko-majevička) i Goran Merćep (Dobojska)

Nadzorni odbor: Slavko Savić, predsjednik, (Mrkonjić Grad), Marko Živković (Bratunac) i Radomir Radović (Foča), članovi.

*************

PRIZNANJA

Poslije prigodnog obraćanja Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza, uručio je priznanja Saveza:

Dragi Obradoviću, prvom predsjedniku Udruženja pčelara „Omarska“,

Dr Radi Saviću, načelniku opštine Lopare i

Hidrolektrani Trebinje.

Skroman poklon uručen je Zoranu Kovačeviću, pomoćniku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koji  se potom obratio Skupštini, pozdravio je u ime Ministarstva i svoje lično ime i poželio uspješan rad.

U ime domaćina Udruženja pčelara „Omarska“ Skupštinu je pozdravio predsjednik Dragomir Vujković.