Milorad Čeko

Piše: Milorad Čeko iz Banja Luke

Milorad Čeko

Tekst predstavlja recenziju nedavno objavljene Monografije Udruženja pčelara “Omarska” iz istoimenog mjesta kod Prijedora, koja se pojavila pred čitaocima povodom  proslave deset godina postojanja i uspješnog rada ove pčelarske organizacije.

Za istoriju, deset godina je skoro zanemarljivo, za ljudski život nešto znači, ali za ideju o osnivanju društva pčelara u mjestu kao što je Omarska i za brz razvoj postignut tokom deset godina, je ogroman uspjeh koji bi poželjeli mnogi.

Kažu da bi čovječanstvo osjetilo zadivljujući napredak kada bi samo jedan dan oponašalo pčelinju zajednicu.

Pčelari Omarske, okupljeni oko Drage Obradovića kao pčele oko matice, našli su inspiraciju u radu pčelinje zajednice i za deset godina  postigli ogroman uspjeh u radu svog Društva. To su mogli da urade samo ljudi koji su zaljubljeni u pčelarstvo, koji su sebi postavili realan cilj. Koji nisu žalili ni truda ni vrijeme, koji su sve dobro osmislili, planirali ispravno i izvršavali  utvrđene planove i sve to zapisivali i registrovali.

Prvih deset godina...

Svoju pozitivnu energiju i entuzijazam su prenijeli i na okruženje, pa su ostvarili odličnu saradnju sa Društvom pčelara u Banjaluci, te udruženjima pčelara u Prijedoru, Kolima i drugim gradovima i mjestima u Republici Srpskoj. Ali, ovi vrijedni pčelari se ni tu nisu zaustavili pa su se pobratimili sa Društvom pčelara iz Valjeva i ostvarili zavidno, koje stalno podstiču i proširuju, što je izuzetan primjer za druga udruženja pčelara, koja su samo po broju pčelara veća, ali po uspjesima nisu ni blizu pčelarima Omarske. Pčelari Omarske su aktivni u radu Regionalnog saveza, njihov član je u Upravnom odboru Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, redovni su posjetioci i učesnici na sajmovima pčelara u Beogradu, Banjaluci, Prijedoru, slušaju predavanja od pčelara praktičara do čuvenih ruskih akademika Lebedeva i Luganskog.

Sve je to opisano i uslikano u ovoj monografiji, a sve po onoj narodnoj “što nije zapisano i naslikano, nije ni bilo”.

A šta dalje? Već su otišli korak dalje ispred svih pčelara u Republici Srpskoj. Dobili su zemlju za zajednički pčelinjak, gdje će svi pčelari da doniraju po košnicu, gdje će da prave pčelarski dom, bioblioteku pčelarskih knjiga, časopisa i ko zna gdje će da završe njihove ideje i planovi uz neizmjernu energiju i rad ovih vrijednih ljudi.