Mjesto radnje

U Hali 3 Beogradskog sajma 12. u 13. februara održava se Treći državni pčelarski sajam

Mjesto radnje

Ovogodišnji, treći po redu Državni pčelarski sajam u Beogradu, po svemu sudeći nadvisiće dva prethodno održana. U hali 3. Beogradskog sajma biće sedamdesetak izlagača. Među njima su i dva iz Republike Srpske: Pčelarski centar “Batinić” iz Sokoca i firma “Neven” iz Rudog.

Među brojnim pratećim manifestacijama sigurno je da će pažnju posjetilca privući bure meda od 50 kilograma namijenjeno za najljepši zaljubljeni par te Izložba umjetničkih slika Udruženja likovnih umjetnika iz Homolja – Žagubica i pčelarskih fotografija pčelara članova internet foruma SPOS-a.

Ulaz na Sajam je besplatan,  radno vrijeme je u subotu od 09 do 20, i u nedjelju od 09 do 18 časova.

Svečano otvaranje Sajma je u subotu u 10,00 sati. U kulturnom programu će učestvovati: Milija Radivojević, kralj medovače, Slavoljub Rakočević, instrumentalista na harmonici i Milica Milosavljević, vokal.

Istoga dana sa početkom u 11,00 sati održaće se Međunarodni seminar “Rame uz rame sa svetom”. Uvodna predavanja održaće čelnici Apimondije – Svjetske pčelarske organizacije. Na temu “Budućnost Apimondie” govoriće njen predsjednik Gilles Ratia, a o ulozi pčelarstva u razvoju ruralnih sredina i zajedničkim inicijativama sa agencijama Ujedinjenih nacija generalni sekretar Apimondie Ricardo Janoni Sebastianini. Potom će uslijediti stučna predavanja i to:

“Mogući faktori gubitka pčelinjih društava”, predavač Gilles Ratia  i

“Porijeklo antibiotika u medu; Iskustva laboratorije Applica iz Bremena na otkrivanju prisustva antibiotika u medu; Evropsko zakonodavstvo po pitanju prisustva antibiotika u medu; Savjeti za pčelare” , predavač je Martin Linkogel, sertifikovani hemičar za analizu hrane, šef najbolje evropske laboratorije za analizu meda i utvrđivanje rezidua u pčelinjim proizvodima APPLICA (INTERTEK) u Bremenu.

Sa prošlogodišnjeg sajma

Za subotu je predviđeno predstavljanje i proglašavanje najboljih inovacija te dodjela zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja SPOS-a pobjednicima takmičenja.

Zanimljivi sadržaji planirani su i za nedjelju. Takmičenje na najljepši zaljubljeni par pod nazivom “Med za dvoje” počinje u 11,00 sati. Partner u programu je Vesna de Vinči i Kompanija Miss YU, zvanični producent za izbor Miss Srbije. Članice žirija su najljepše djevojke Srbije koje će predvoditi Mss Srbije. Najljepši zaljubljeni par dobija slatku nagradu – bure meda teško 50 kilograma.

I drugog dana je predviđen jedan seminar. Biće to stručno-naučni skup o zdravoj ishrani pod nazivom “Zdravlje iz košnice”. Teme su itekako zanimljive:

* Primjena propolisa u liječenju psorijaze i rana koje teško zarastaju. Na ovu temu govoriće dr med Verica Milojković, apiterapeut, specijalista opšte medicine, predsjednica Srpskog apiterapeutskog društva,

* Polen u očuvanju zdravlja i kvaliteta života. Predavač je dr med Slavoljub Janković, apiterapeut, specijalista opšte medicine,

* Pčelinji proizvodi u pripremanju hrane, predavač Danica Mandić, menadžer u gastronomiji,

Na Sajmu će biti zanimljivo i za najmlađe posjetioce. Na Dječijoj medenoj zabavi pod nazivom “Na medno te vodim  mjesto” biće besplatna degustacija meda za djecu  (svako dijete koje bude prisustvovalo zabavi, dobija besplatno pamučnu majicu), a na kraju je Medena zabava sa kraljicom meda i vaspitačima.

Treći državni pčelarski sajam je očigledno veoma dobro osmišljen, sadržaji su raznovrsni  i zanimljivi. Vrijedi doći i pogledati.