Zasluženo priznanje

Deset godina udruženja pčelara “Omarska” iz Omarske

Zasluženo priznanje

Prigodnim manifestacijama u Omarskoj je obilježeno deset godina organizovanja i uspješnog rada  istoimenog Udruženja pčelara. Pored Marka Pavića, načelnika opštine Prijedor, svečanosti su prisustvovali i pčelari – pobratimi  iz Valjeva. U njihovo ime skup je pozdravio Cvetko Cakić, jedan od doajena pčelarstva u Valjevu. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici većine udruženja pčelara iz Republike Srpske, jer je istog dana u ovom mjestu održana izborna sjednica Skupštine udruženja pčelara Republike Srpske.

O utemeljenju Udruženja i njegovom razvoju u minulih deset godina govorio je Drago Obradović, predsjednik Organizacionog odbora i doajen pčelarstva u ovom kraju.

– Ono što je osnovno i najvažnije jeste da se Udruženje svojim radom održalo, omasovilo i stalno podsticalo sve radne aktivnosti u iznalaženju savremenijih metoda rada na unapređenju i zaštiti pčelinjih društava kod članova Udruženja i Udruženja u cjelini – naglasio je Drago Obradović.

Po njegovim riječima u prošloj deceniji mnogo se radilo na omasovljenju Udruženja mlađim vlasnicima pčelinjih društava , tako da se od početnih 30, stiglo do 80 članova koji imaju oko 4.100 pčelinjih društava. Pravo na podsticaje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ostvarilo je 46 pčelara sa 3.517 pčelinjih društava. S obzirom da nema teritorijalnog ograničenja, pristupnice za članstvo u Udruženju pčelara “Omarska”  popisuju i pčelari sa područja Piskavice, Potkozarja, Mišinog Hana, Čelinca, Trna, Prijedora, Ljubije i drugih krajeva.

– Uspješno smo radili na edukovanju i obrazovanju pčelara – naglasio je Obradović. – Održavali smo predavanja iz oblasti pčelarstva, svake godine po tri, a na svakom predavanju prisustvovalo je u prosjeku 35 pčelara, koji su se uključivali u rasprave i tražili odgovore na  pitanja koja ih interesuju. Pored redovnih predavanja  koja smo organizovali u  Udruženju, naši članovi posjećivali su i predavanja koja su organizovala udruženja pčelara iz Prijedora i Banja Luke, a isto tako i njihovi članovi slušali su predavanja iz oblasti pčelarstva koja smo oržavali u našem Udruženju. Udruženje ima svoju stručnu biblioteku, redovno se pretplaćuje časopis “Pčelar” i godišnjak “Pčelarski kalendar”.

I ovom prilikom se čulo o lijepoj praksi druženja na pčelinjacima sa pčelarima iz Prijedora i Banja Luke. A otišlo se i dalje – pčelari iz Omarske su se bratimili sa pčelarima iz Valjeva.  Na svečanosti u Omarskoj govorilo se i o posjetama sajamskim manifestacijama, poput tradicionalne izložbe na Tašmajdanu u Beogradu, ali i o organizovanju Dana meda u Prijedoru, zajedno sa Udruženjem pčelara “Prva pčela” iz Prijedora.

Govoreći o radu u deceniji koja dolazi, Drago Obradović je istakao:

– Vrijeme prošlosti potvrđuje i daje pretpostavku da u narednim godinama možemo mnogo složenije i organizovanije postaviti i izvršavati programske ciljeve i zadatke  Udruženja  na savremenim i naučnim metodama razvoja pčelarstva našeg kraja. Iz proteklog perioda se vidi da su se i društveno-političke zajednice okrenule i pomažu razvoj pčelarstva kao značajne grane poljoprivrede. Primjer je dodjela podsticajnih sredstava od Vlade Republike Srpske na šta možemo računati i u narednom periodu. U tom pravcu naša opština je prva u Republici Srpskoj donijela odluku o gajenju i držanju pčelinjih društava, te utvrdila način i postupak  dodjele podsticajnih srestava kroz donesene programe rada Udruženja, kao i izvještaje o namjenski utršenim srestvima.

On je u nastavku izlaganja ukazao i na uspješan rad Saveza udruženja pčelara Republike Srpske:

– Naše Udruženje i udruženja pčelara Prijedora, Banja Luke, Gradiške, Prnjavora i udruženja iz istočnog dijela Republike Srpske pokrenuli su inicijativu i organizovali našu krovnu organizaciju – Savez udruženja pčelara Republike Srpske, koja nam je u mnogome nedostajala. Ova asocijajcija je u proteklom periodu ostvarila zapaženu saradnju sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom te postigla rezultate u učvršćivanju i omasovljenju udruženja pčelara po opštinama svojim Programom razvoja pčelarstva u Republici Srpskoj od 2007. do 2015. godine, koji će pomoći u svim segmentima stručnog rada i razvoja udruženja pčelara po opštinama. Smatram da je u interesu udruženja pčelara po opštinama, kao i novoformiranih udruženja da budu članovi Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.

Na kraju izlaganja predjsednik Organizacionog odbora je govorio o zadacima na sprovođenju u život  Zakona o pčelarstvu, a kada je riječ o aktivnostima Udruženja pčelara “Omarska” akcenat je stavljen na izgradnju doma pčelara sa zajedničkim pčelinjakom i botaničkom baštom, u kojoj bi se gajile razne vrste medonosnog bilja. Dom bi se gradio na periferiji Omarske u mjestu Banovac.

– Nemamo sumnje, pčelari to znaju, mogu i hoće. Želim da se naredna decenija 2021. godine obilježi u Domu pčelara – rekao je na kraju izlaganja Drago Obradović.

Njemu su Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, i Dragomir Vujković, predsjednik Udruženja pčelara “Omarska”, uručili prigodna priznanja u znak zahvalnosti za nesebično angažovanje na unapređenju pčelarstva.