Osamnaesta sjednica Upravnog odbora Saveza udruženja pčelara Republike Srpske

Novi stari predsjednik

Na sjednici Upravnog odbora Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, koja je 27. decembra, sada već prošle godine, održana u Mrkonjić Gradu raspravljalo se o čitavom nizu aktuelnih pitanja.

U članstvo Saveza primljena su tri nova člana i to: Udruženje pčelara “Osat” iz Srebrenice i Udruženje pčelara “Čelinac” za redovne članove,  dok će UP “Agromajevica” iz Lopara imati status vanredne članice. Tako je broj članica povećan na 51.

Na dnevnom redu je bio i izvještaj o kontroli pčelara i njihovih pčelinjaka koji su podnijeli zahtjeve za korišćenje sredstava za podsticaje iz budžeta Republike Srpske. Izvještaj je jednoglasno usvojen bez primjedbi, a o njegovom sadržaju posjetioce naše web stranice informisaćemo u posebnom prilogu.

Nadalje, usvojeni su izvještaji o studijskom putovanju u Sloveniju, putovanju predsjednika Saveza u Ankaru i Pljevlja, kao i o dočeku pčelara iz Slovenije u Banjoj Luci.

Donijeta je i Odluka da se Savez udruženja pčelara Republike Srpske učlani u Privrednu komoru Republike Srpske.

Na dnevnom redu našla se i informacija o štetama od katastrofalnih poplava koje su nedavno pretrpili pčelari.  U raspravi su učestvovali Božo Kakuća iz Višegrada, Slaviša Knežević iz Sokoca i Blažo Vujović iz Bileće. Svi su oni izrazili spremnost da se pomogne pčelarima koji su pretrpili pčele, a pčelari iz Sokoca su već pružili pomoć pčelarima iz Kopača kod Novog Goražda. Na kraju rasprave zakuljučeno je da se pčelarima koji su pretrpili štete od poplava iz praktičnih razloga pruži novčana pomoć u granicama svojih mogućnosti, a u proljeće i u rojevima i opremi.

Na ovoj sjednici donijeta je odluka da se redovna godišnja sjednica Skupštine Saveza, koja je i izborna, održi 19. februara u Omarskoj (motel “Peti neplan” sa početkom u 11 sati). Odlučeno je, nadalje, da se prije sjednice Skupštine održi još jedna sjednica Upravnog odbora i to u Loparama, a termin će biti naknadno utvrđen. Upravni odbor je predložio da se za predsjednika Saveza i Upravnog odbora bira Radivoje Maksimović, koji tu dužnost i sada obavlja, a da se dužnost predsjednika Skupštine  povjeri sadašnjem predsjedniku Obradu Ninkoviću. Predloženo je takođe da Slavko Savić iz Mrkonjić Grada i u naredne četiri godine obavlja dužnost predsjednika Nadzornog odbora. Članove Upravnog odbora će predlagati delegate iz regija, a članovi Nadzornog odbora treba da budu iz različitih regija.  Dogovoreno je da se na sjednicu kao gosti pozovu predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske  i  Saveza pčelarskih organizacija Srbije te predstavnici medija.

Upravni odbor je informisan o  naplativosti članarine za 2010. godinu. Zaključeno je da se upozori desetak članica koje nisu izmirile svoje obaveze, a da se detaljniji izvještaj o naplati članarine pripremi za sjednicu Upravnog odbora, koja će se održati u Loparama.

Članovi Upravnog odbora su zaduženi da dostave brojno stanje članstva po udruženjima pčelara, kako bi se što efikasnije mogla izvršiti distribucija Biltena Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, koji je u štampi.

Ovom prilikom Upravni odbor je informisan  o načelnoj ponudi Turističke agencije iz Novog Sada koja je ponudila organizaciju studijskog putovanja kroz Vojvodinu sa eventualnom posjetom Mađarskoj i zaključeno je da se zatraži konkretna i detaljna ponuda kako bi Upravni odbor mogao donijeti konačnu odluku.

Na kraju je donijeta Odluka o učešću na Pčelarskom sajmu u Beogradu, koji će se održati 12. i 13. februara.