Iz aktivnosti Saveza udruženja pčelara Republike Srpske

Solidarnost olakšava muku

Pčelari su, kao i drugi poljoprivrednici, pretrpili velike štete prilikom posljednjih katastrofalnih poplava. Prema podacima Saveza udruženja pčelara Republike Srpske vodena stihija je odnijela u nepovrat čak 635 pčelinjih zajednica.

Još dok se voda nije povukla Savez udruženja pčelara Republike Srpske se oglasio apelom pozivajući svoje članstvo da pomogne, u granicama svojih mogućnosti, nastradalim pčelarima. Zatražena je i pomoć od resornog ministarstva. O toku ove aktivnosti bilo je riječi na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, koja je održana u Loparama. Po riječima Radivoja Maksimovića, predsjednika Saveza, dogovoreno je da se podsticaji prvo isplate pčelarima sa područja koja su zahvatile poplave.

Učesnici pčelarskog skupa u Loparama koji su doputovali iz Trebinja donijeli su 150 kilograma meda i 205 kilograma pogača za prihranu i uručili ih pčelarima iz Bijeljine. Po riječima Blaža Vujovića, člana Upravnog odbora iz Bileće, pčelari iz ovog hercegovačkog grada su uplatili pomoć u visini od 500,00 konvertibilnih maraka, a prikupljanje pomoći se nastavlja. Očekuje se da će ona najvećim dijelom biti u nukleusima i paketnim rojevima. Pčelari iz ovog dijela Hercegovine, ali i drugih dijelova juga Republike Srpske, su zaista voljni da pruže pomoć.

Učestvujući u raspravi Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara “Trebinje” i aktuelni poredsjednik Skupštine Saveza pčelara Republike Srpske  naglasio je da je najbitnije da pomoć stigne stvarno oštećenim pčelarima.

Milorad Čeko, član Upravnog odbora sa područja Banjalučke regije, uručio je na licu mjesta novčanu pomoć koju su sakupili pčelari iz  Prnjavora i Banja Luke te devet kilograma meda i jedan nastavak.

Pčelari iz Novog Grada, Višegrada i Gradiške sakupili su nešto novčanih sredstava, ali aktivnost traje tako da se pravi rezultati tek očekuju. Uplatu pomoći najavili su i pčelari iz Vlasenice. Svoju solidarnost su iskazali i pčelari iz potkozarske regije, pčelari iz udruženja Omarska su uputili pomoć svojim kolegama iz poplavljenih područja.

Kako je Upravni odbor informisao Slaviša Knežević iz Sokoca, tamošnje udruženje pčelara “Glasinac” se među prvima uključilo u pružanje pomoći pčelarima koji su pretrpili štetu od poplava.  Aktivnost je vođena  zajedno sa drugim privrednim i drugim subjektima opštine Sokolac i pomoć je upućena na područje Istočnog Goražda.

Aktivnosti na prikupljanju pomoći za postradale pčelare se nastavlja. To sigurno ima svoju materijalnu dimenziju i dobro će doći svima koji su pretrpili štete. Međutim, na poplavljenim područjima pored materijalne i tehničke štete pčelari su pretrpili stresove i psihičke trauma. Sigurno je da će im ova pomoć biti od koristi jer će se uvjeriti da nisu sami u nevolji, da njihove kolege i prijatelji pčelari misle na njih i solidarišu se s njima.