Januar na pčelinjaku

snijeg na košnicama

Januar je najhladniji mjesec u godini na našim geografskim širinama i košnice su u ovo doba godine najčešće pod sniježnim pokrivačem. Temperatura se zna spustiti i na minus 20 stepeni Celzijusa. U krajevima s postojanim snježnim pokrivačem, zimovanje pčela pod otvorenim nebom vrlo efikasno koristi snijeg kao zaštitu od niskih temperatura. Zahvaljući niskoj toplotnoj provodljivosti snježni pokroivač obezbjeđuje zaštitu pčelinjem društvu od nepovoljnih naglih dnevnih kolebanja spoljne temperature. Snijeg odlično štiti pčele od hladnoće a posebno od naglih promjena temperature. Ako su košnice pod snijegom, ne treba ga uklanjati s krovova. Međutim, ako temperatura dostigne 10 stepeni Celzijusa pčele počinju da izlijeću na pročisni izlet. S obzirom da je snijeg porozan kroz njega prolazi vazduh i ne treba se plašiti da će se pčele ugušiti pod debelim slojem snijega.

U zimskom periodu, pa i u januaru, miševi pokušavaju da se uvuku u košnice. Nekada im to i uspjeva. Iskusni pčelari preporučuju povremenu kontrolu leta. U januaru leto može da s zapuši tijelima mrtvih pčela i voštanim otpadom. Ako se miš nalazi u košnici on se odaje ostavljajući na podnjači krupnije voštane komade. Povećan je broj mrtvih pčela. a tu je i izmet od miševa. Najbolja zaštita od miševa je stavljanje češljeva na leta košnica.

Dok je napolju sve u bijelom, pravo je vrijeme da se u toploj sobi analiziraju prošlogodišnji rezultati i pripremaju planovi za godinu u koju smo tek zakoračili. Dobro je ostvariti kontakte sa stalnim i boljim kupcima i čuti njihovo mišlejnje, primjedbe i prijedloge. Ovo je vrijeme za nabavku potrebnih lijekova, a mnogi pčelari dobar dio dana provode u stolarskoj radionici.

Ovo je pravo vrijeme za čitanje stručne literature (neku i drugi put). Treba prisustvovati stručnim predavanjima istaknutih naučnih i stručnih radnika koja udruženja pčelara zimi organizuju. Ako se slušite kompjuterom pregledajte brojne pčelarske web stranice na kojima se uvijek mogu pronaći zanimljivi sadržaji. Naša preporuka je da prvo pogledate www.pcelinjak.com . Dobro je komunicirati sa kolegama pčelarima i vidjeti koliko se njihova iskustva mogu primijeniti na vlastitom pčelinjaku.

Već smo rekli da je januar po pravilu najhladniji mjesec u godini. Međutim, događa se da vrijeme popusti, grane sunce i bude po nekoliko toplih dana. U takvim situacijama život pčelinjeg društva dobija neke karakteristike koje nisu za ovo doba godine. Tada se može desiti da matica počne sa polaganjem jaja i ako se to desi iz osnova se mijenja dalji život u pčelinjem društvu. Ono mora znatno da poveća temperaturu u klubetu i oko njega. To uslovljava povećanu potrošnju hrane, pogotovu polena. Razvoj legla u većem obimu u ovo doba godine  nije poželjan. Jer, sigurno je da će uslijediti zahladjenje, pčele se ponovo zbijaju u klupko i nepokriveno i nedovoljno grijano leglo će propasti. Pčelar mora naći načina da suzbije pojavu ranog i nepoželjnog legla u košnici ukoliko se pojave visoke temprature i potraju neko vrijeme. Jedan od načina je proširivanje otvora za ventilaciju ili postupno skidanje otopljavajućeg materijala s tim da se to radi pažljivo i da se ne ode u drugu krajnost.