Iz naših udruženja

Prvi predsjednik

Navršilo se deset godina od osnivanja Udruženja pčelara “Omarska” u istoimenom mjestu u opštini Prijedor. Sa sedamdesetak članova (pri osnivanju je društvo imalo 30 članova, ali je taj broj u protekloj deceniji više nego udvostručen) ono spada u red prosječnih po veličini, ali je zato po organizovanosti i aktivnostima u samom vrhu pčelarskog sektora Republike Srpske. Njegov rad karakteriše entuzijazam i samoodricanje, a to je, po pravilu, preduslov za uspjehe. Predsjednik udruženja Dragomir Vujković nas je obavjestio da je društvo stalno jačalo i da sada posjeduje svoju potpuno opremljenu kancelariju, a udruženje ima i mini biblioteku sa knjigama iz oblasti pčelarstva. Takođe, pčelari Omarske se ponose time što su pobratimi sa pčelarima iz Valjeva.

Pčelari iz Omarske su odlučili da dostojno obilježe  deset godina organizovanja i uspješnog rada svog udruženja. Svečanost će se održati u subotu 19. februara u restoranu “Peti Neplan” sa početkom u 16 časova.

Prema utvrđenom programu svečanosti poslije svečanog otvaranja govoriće Drago Obradović, predsjednik Organizacionog odbora i prvi predsjednik ovog udruženja pčelara.

Potom će uslijediti promocija Monografije o radu Udruženja pčelara “Omarska”. O ovoj knjizi će govoriti recenzent Milorad Čeko iz Banja Luke. U pripremu Monografije je uloženo mnogo truda i s pravom se očekuje da ta knjiga predstavlja značajan doprinos istoriografiji pčelarstva u Republici Srpskoj.

Na kraju oficijelnog dijela svečanosti dodijeliće se priznanja institucijama i pojedincima koji su zaslužni za razvoj pčelarstva u Omarskoj i okolini.

Poslije toga domaćini su pripremili druženje pčelara i svečanu večeru sa kulturno umjetničkim programom. Očekuje se nastup kulturno umjetničkog društva iz Omarske i ojkačke grupe.

Imajući u vidu da će se istoga dana u Omarskoj održati sjednica Skupštine Saveza udruženja pčelara Republike Srpske na koju su pozvani predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Saveza pčelarskih organizacija Srbije, očekuje se veliki broj gostiju i da će 19. febuara 2011. godine Omarska biti prava “pčelarska prestonica”.