Potrebna regulativa

Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Hercegovine na svojoj web stranici www.vet.gov.ba objavljuje popis svih registrovanih veterinarskih lijekova, koji se upotrebljavaju u Bosni i Hercegovini. Da bi jedan lijek dospio na tu listu i dobio “zeleno svjetlo” da se pojavi u prodaji,  mora da prođe propisane procedure. Ne može se bilo šta nazvati veterinarskim lijekom i koristiti za liječenje stoke.

Na pojedinim predavanjima za pčelare, u pčelarskim prodavnicama i sl. pčelarima se nude lijekovi iz okruženja, koji su poodavna zabranjeni u Zemljama Evropske unije i drugim zemljama koje prihvataju ono što preporučuje struka i nauka. Najčešće su to veterinarski lijekovi sa  prostora bivše Jugoslavije. I onda se odjednom u stručnim časopisima za pčelare pojave napisi u kojima se ističe da su ti lijekovi poodavna van upotrebe. Tada se naši pčelari nađu u dilemi i nije im jasno kako da se ponašaju.

Najnormalnije bi bilo da se u promet stavljaju samo lijekovi sa liste Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine i da se samo oni koriste na našim pčelinjacima. To je bio razlog da se zainteresujemo koji su to veterinarski lijekovi registrovani za upotrebu u pčelarstvu u Bosni i Hercegovini. Od mjerodavne institucije dobili smo spisak na kome se nalaze četiri lijeka i to:

1.     API LIFE VAR – proizvođača “CHEMICALS LAIF” s. r. l. Italija

2.     THYMOVAR – proizvođača “Andredmatt Biovet A. G.” Švajcarska

3.     VARODAL – proizvođača “DALMEX” d. o. o. Hrvatska

4.     VAROLIK – proizvođača “DALMEX” d. o. o. Hrvatska

Sigurno je da postoji raskorak između liste registrovanih lijekova i onih koji se upotrebljavaju u praksi. Očigledno je da u ovoj oblasti nije sve usklađeno  pa će se na tome morati više raditi u vremenu koje dolazi. Jer, tako ozbiljna oblast kao što su veterinarski lijekovi za pčelarstvo  zaslužuje istinsko uvođenje reda i sinhronizacije. Živimo u vremenu kada su bolesti i nametnici jedan od najozbiljnijih problema u pčelarstvu pa bi blagovremeno moralo da se povede računa o zdravstvenoj zaštiti u pčelarskom sektoru.