Uspješan skup

Šamac je bio domaćin Sajma meda, vjerovatno posljednjeg ove godinu u Republici Srpskoj. Trajao je dva dana, a organizovala ga je Turistička organizacija Šamca. Pored desetak izlagača, članova Udruženja pčelara “Maslačak” iz Šamca, svoje proizvode izložilo je još tridesetak izlagača iz Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Iako je godina koja se bliži kraju bila za pčelarstvo veoma slaba, imalo se šta vidjeti na ovoj pčelarsko-turističkoj manifestaciji. Pčelar Simo Božić iz Šamca je prezentirao svoj proizvod koji je nazvao “energetska bomba”. U pitanju je koktel sa najrazličitijim sastojcima, koji su pomiješani s medom. Po njegovim riječima ovaj njegov proizvod je dobro došao licima sa povišenim krvnim pritiskom, pa čak i oboljelim od šećerne bolesti.

Širok je bio asortiman izloženih proizvoda – od meda, matične mlječi i drugih pčelinjih proizvoda pa sve do rakije medovače. Zanimljivo je da je poznati proizvođač rakije Radivoje Kuzmanović iz Prnjavora na sajmu u Šamcu pojavio se tačno 101-vi put na jednoj sajamskoj manifestaciji.

Sajam u Šamcu je bio istinska promocija i afirmacija pčelarstva, a organizatori su obećali da će sljedeći, koji će se održati iduće godine, biti međunarodni.