Druženje pčelara

Drugi pišu: Goran Čakardić, član UP “Budućnost” na sajtu www.spos.info

Druženje pčelara

U vreme kada se svi u svetu udružuju, da bi bili jači i bolji u svom poslu, pčelari udruženja „Budućnost“ i „Trebinje“, napravili su prve korake u tom smeru. Naime, 23. oktobra, lazarevački pčelari su bili u svojoj prvoj poseti trebinjskim kolegama. Osnovni cilj je bio razmena iskustava iz apitehnike sa dva potpuno različita klimatska područja, kao i znanja stečenog u vidu dobre pčelarske prakse.

O prijateljskom dočeku od strane hercegovačkih pčelara, teško je naći odgovarajuće reči, pogotovo o bogatom programu koji su pripremili za svoje kolege. Bilo je pravo zadovoljsto videti predivne pčelinjake Bogdana i Miloša Kažovića u selu Dubočani, a gde je prostor za košnice bukvalno otet od krša i kamena. Druženje je nastavljeno na pčelinjaku plemenitog starine Vlada Anđelića, kao i predsednika udruženja „Trebinje“ Obrada Ninkovića u selu Vrbno. Trebinjci su osnovali i svoju zadrugu „Žalfija“ koja odlično posluje i zapošljava sedam radnika, a upravo su započeli i gradnju sopstenog reprezentativnog objekta.

Slika za uspomenu

Naravno, nisu pčelarstvo i ekonomija jedine teme za razgovor, pa je upoznavanje sa predivnim gradom, njegovom istorijom i kulturom predstavljalo posebno zadovoljstvo i događaj za sećanje. Konačno, bogati ručak i druženje uz čašu Vranca i Žilavke su samo upotpunili atmosferu i rasplamsali razmenu iskustava.

UP „Budućnost“ su, pored ostalih, predstavljali predsednik Upravnog odbora Radisav Milosavljević, član Dejan Belović, sekretar Savo Todorović, kao i izgajivač matica Mileta Marković. Pored već pomenutih istaknutih trebinjskih pčelara, ulogu domaćina su imali i predsednik saveza pčelara Republike Srpske Radivoje Maksimović, sekretar saveza Slavko Stanić, direktor zadruge Rade Kozjak, predsednik skupštine zadruge i udruženja Zoran Sorajić, kao i član upravnog odbora Ilija Šukić, na čijem prijemu im se ovom prilikom posebno zahvaljujemo.

Na ovome se razmena iskustava neće završiti, jer sada ostaje obaveza za uzvratnu posetu i odgovarajuće domaćinstvo. Nadamo se da će to rezultirati i čvršćim povezivanjem radi bržeg ekonomskog napretka, na obostrano zadovoljstvo.