Prvi dan - Šabac

Utisci slovenačkih pčelara iz naših krajeva

Na adresu Radivoja Maksimovića, predsjednika Saveza udruženja pčelara Republike Srpske stiglo je pismo iz Pčelarskog saveza Slovenija, koje je potpisao gospodin Jože Smrkolj, predsjednik Komisije za ekonomska pitanja pri Savezu pčelara Slovenije. S obzirom da se značajan dio pisma odnosi na  boravak u Republici Srpskoj i razgovore vođene sa predsatvnicima Saveza udruženja pčelara Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, objavljujemo ga u cijelosti.

Poštovani prijatelji,

Prvi dan - Šabac

U ime svih učesnika i u moje lično ime, kao vođe ekskurzije, želim najprije izraziti zahvalnost i zadovoljstvo za vašu pomoć, koja se izrazila vašom gostoljubivošću i otvorenim razgovorima u toku posjete i na stručnim seminarima. Naš predsednik, gospodin Boštjan Noč,  predstavio je, na susretima sa pčelarima, naša iskustva u prevazilaženju teškoća, koje smo mi imali u vremenu priključenja evropskoj zajednici i izrazio spremnost za pomoć slovenačkog saveza pri tome.

Prvog dana bili smo gosti kompanije GALEB Group u Šapcu, vlasnika Radoslava Veselinovića. Tokom obilaska proizvodnje i prezentacije firme Metaloplastike, uverili smo se u visokotehnološki nivo i organizaciju proizvodnje. Pored dobre proizvodnje, ima i dobru kuhinju koja je nas poslužila besplatnim ručkom.

Familija Veselinović je i u pčelarstvu veoma napredna i razvijena i ima bogatu tradiciju na tom području. Naime, pre skoro 40 godina bili su kooperanti firme Medex, što ih je tada motivisalo, pa su dosta proširili svoje pčelarstvo, tako da je i danas pčelarstvo Veselinović jedno između vodećih u Srbiji. Za vreme ručka, imali smo priliku posmatrati video o ocu Veselinoviću koji je, na žalost, već umro, ali se dobro pobrinuo za nasledstvo, tako da danas oboje sinova i ćerka i dalje uspješno pčelare. Obišli smo i dva njihova pčelinjaka u okolini Šapca. U toku čitave posjete Šapcu, bili su sa nama predsednik saveza Mačvansko – Kolubarskog okruga, gospodin Rajko Pejanović i predsednik udruženja Šapca, gospodin Branislav Djuričić sa saradnicima.

Nastavili smo sa vožnjom preko Valjeva i Užica na Belu Zemlju. Do Valjeva bio je sa nama jedan gospodin, koji se školovao kod oca Veselinovića i danas se profesionalno bavi odgojem matica. Vreme je bilo kišovito i maglovito, zbog čega smo kasnili sa našim dolaskom, pa smo morali posjetu pčelinjaku predsednika užičkog udruženja, gospodina Slobodana Marjanovića, otkazati iako je spremio, sa svojom ženom, bogatu dobrodošlicu, u što smo se uverili prilikom dolaska u hotel Zlatiborska noć. U hotelu nas je pričekao i predsednik pčelarskog saveza Srbije, naš prijatelj dr. Rodoljub Živadinović, te nekoliko pčelara i funkcionera sa užičkog područja.

Veoma interesantan je bio seminar na kome je kolega Marjanović, predsednik udruženja Užice, predstavio tehnologiju i znatan broj njegovih inovacija kod pčelarenja sa polunastavkom na LR košnicama. Dr. Živadinović je izložio temu »Hrana i ishrana pčela«, u kojoj nas je uvjerio o velikim razlikama u vezi sa tim. Na kraju je naš predsednik predstavio organizaciju i djelovanje našeg saveza.

Posle završetka seminara, nastavili smo sa zajedničkom večerom, kojoj se, zbog obaveza sledećeg dana, nije mogao pridružiti dr. Živadinović, jer je još te večeri otputovao na prilično dugačak put kući. Servis i kvalitet u hotelu Zlatiborska noć je bio bez primedbi, zašta ima zasluge recepcionerka, gospođa Nataša Nestorović, tako da ćemo ponovo navratiti.

Drugi dan - Sarajevo

Drugi dan smo otputovali preko Višegrada u Sarajevo, gde smo, pod vođstvom gospođe Samre Kondo, obilazili stari deo grada i upoznali se sa znamenitostima. Na Baščaršiji u Ćevabdžinici kod Hodžića imali smo ručak. Nastavili smo naš put preko Travnika na planinu Vlašić, gdje smo se susreli sa predsednikom udruženja Zmijanje, gospodinom Predragom Blagojevićem i predsednikom udruženja Vlašić. U neposrednoj blizini posjetili smo pčelara početnika i bili  dočekani bogatom dobrodošlicicom.

Nastavili smo sa vožnjom u Banja Luku, gdje smo se u hotelu Bomi susreli sa našim dobrim prijateljem, dr. Dragutinom Ilićem, predsednikom saveza pčelara Republike Srpske, gospodinom Radivojem Maksimovićem i njegovimi saradnicima, gospodinom Goranom Kovačevićem (ne Goran nego Zoran – primjedba urednika), pomoćnikom ministra za poljoprivredu i njegovim saradnikom Bojanom Kecmanom zaduženim za pčelarstvo (Bojan Kecman u Ministarstvu obavlja  poslove lica za odnose s  javnošću – primjedba urednika), gospođom Violetom Santrač iz Veterinarskog zavoda, te gostima iz udruženja Republike Srpske, kao i Federacije BiH na čelu sa predsjednikom Robertom Bilićem.

Na seminaru su predavači bili: Radivoje Maksimović, Boštjan Noč i Violeta Santrač. Nakon uvodnih izlaganja vodila se bogata diskusija, a posebno veliko pitanje bilo je: kakve su mogućnosti u zajedničkoj saradnji sa evropskom zajednicom, odnosno Slovenijom, još u ovom trenutku, kao i za vreme pristupnih razgovora. O tome smo raspravljali i za vreme zajedničke večere u hotelu Jezero. Susret i druženje su bili nezaboravni, pa se nadamo da ćemo nastaviti našu saradnju u takvoj atmosferi.

Treći dan - Banja Luka

Poslednji dan smo se, posle doručka, vratili u grad Banja Luku i na putu posjetili zanatsku radnju gospodina Popovića, koji proizvodi AŽ i LR košnice. U Banjoj Luci smo posjetili Dane meda, prodavnicu pčelarske opreme i razgledali centar grada.

Nastavili smo sa povratkom preko Gradiške, da bi napustili autoput u Kutini, gde nas je, na izlazu, čekao predsednik udruženja Metvica, gospodin Darko Bohatka, sa kojim smo nastavili put preko Kutine u Popovaču. Tamo smo posjetili pčelara gospodina Dragutina Kesera, koji nam je izložio svoja iskustva kod pčelarenja. Ovde su nam se priključili i trojica pčelara iz udruženja Metvica, sa kojima smo zajedno otputovali u Voloder, gdje smo imali zajednički ručak u Moslavičkoj kleti. Vlasnik kleti gospodin Božidar Šuta pripremio je Moslavičke specijalitete koje smo zamezili uz veselu muziku. Žao nam je što je vrijeme brzo prošlo, pa smo morali napusti simpatičnu klet i nastaviti naš povratak kući.

Saglasna zajednička ocena o samoj ekskurziji bila je veoma dobra i bili smo saglasni  da je korisno da se slične ekskurzije organizuju i ubuduće. Svima, koji ste nam pomogli kod same organizacije, ili ste bili prisutni u razgovorima, ili na seminaru, rado čemo pomoći kod organizacije i izvođenja eventuelne vaše ekskurzije u Sloveniju.

Lepo vas pozdravljam

Jože Smrkolj – predsednik komisije za ekonomiko pri ČZS