Pozitivni utisci - Veselko Gatarić

Slavko Stanić

Prvi put od kako postoji Savez udruženja pčelara Republike Srpske organizovano je jedno zanimljivo studijsko putovanje. Funkcioneri Saveza, udruženja pčelara i njihovi gosti putovali su u Sloveniju, gdje su se tokom četiri dana boravka u značajnoj mjeri upoznali sa pčelarstvom ove članice Evropske unije, te njihovim pčelarskim manifestacijama, funkcionisanjem pčelarskih asocijacija i udruženja, a vidjeli su i jedan pčelinjak i vlasništo pčelara profesionalca.

Putovalo je ukupno 49 lica, a finansijsku podršku za realizaciju ovog studijskog putovanja pružilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

– Vratili smo se veoma zadovoljni. Jer, imalo se šta vidjeti. Vidjeli smo slovenački pčelarski sajam u Ljubljani, koji je decentralizovam  tako da se istovremeno  održavaju i četiri festivala u još četiri slovenačka grada. Na pčelare iz Republike Srpske jak utisak je ostavila posjeta Muziju pčelarstva u Radovljici. Bili smo i u sjedištu Pčelarskog saveza Slovenije gdje smo vodili razgovore o mogućnosti unapređenja saradnje.  Time je praktično počela saradnja naša dva saveza. Već 15. oktobra u Banjoj Luci na Sajmu meda i pčelarstva među gostima će biti i pčelari iz Slovenije te njihovi funkcioneri – iznosi svoje utiske Slavko Stanić, generalni sekretar Saveza udruženja pčelara Republike Srpske i predsjednik Udruženja pčelara “Vlasenica” iz Vlasenice.

Po riječima  Radivoja Maksimovića, predsjednika Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, ovo je bilo jedno izuzetno korisno studijsko putovanje.

Ljubljana - odličan domaćin

– Bila je to prilika za susrete sa zvaničnicima Saveza pčelara Slovenije, ali i sa predsjednikom i generalnim sekretarom Apimondije – Svjetske asocijacije pčelara, sa kojima smo vodili veoma korisne razgovore. Raduje me da ćemo već sredinom oktobra biti u situaciji da u Banjoj Luci budemo domaćini i ugostimo kompletno rukovodstvo Pčelarskog saveza Slovenije, gdje će nam biti prezentirana njihova iskustva  vezana za  korišćenje sredstava iz predpristupnih fondova Evropske unije – rekao nam je predsjednik Radivoje Maksimović.

Pored već pomenutih sadržaja, pčelari iz Republike Srpske su tokom boravka u Sloveniji posjetili  firmu “Medex” i Sajam na Gospodarskom rastavišću. Oni su nadalje obišli Bled, gdje su vidjeli tamošnji Festival meda i posjetili znameniti zamak u ovom turističkom “biseru Slovenije”. U Breznici su razgledali pčelinjak Antona Janše, pčelarskog velikana. I u Dolenjskoj Bistirici bili su u prilici da vide Festival pčelarstva, a u Pahu Matježevo domaćinstvo te kulturno istorijske i vjerske znamenitosti u Otočcu.

Opšti utisak je da je studijsko putovanje u Sloveniju veoma dobro organizovano i da je bilo od velike koristi za pčelare Republike Srpske.