Uzvraćeno gostoprimstvo - Radivoje Maksimović

Delegacija Pčelarskog saveza Slovenije posjetila je 15. oktobra Republiku Srpsku. Predvodio ju je Boštjan Noč, predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije, a sačinjavalo 50 predstavnika opštinskih udruženja pčelara iz svih krajeva Slovenije.

Uzvraćeno gostoprimstvo - Radivoje Maksimović

Domaćin pčelarskog skupa, koji je održan u hotelu “Bosna” u Banjoj Luci, bio je Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, a bio je prisutan i gospodin Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poLjoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srspke te njegov saradnik Ljubinko Kecman. Sastanku su prisustvovali i predstavnici pčelara iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Ova posjeta slovenačkih pčelarskih zvaničnika uslijedila je poslije održavanja pčelarske manifestacije “Apimedika” u Ljubljani, kada je poslužila za uspostavljanje komunikacije dvije pčelarske asocijacije – Slovenije i Republike Srpske.

– Savez udruženja pčelara Republike Srpske nastoji da uspostavi dobru saradnju sa svim pčelarskim asocijacijama u okruženju. Sprovodimo niz mjera koje doprinose promociji pčelarstva Republike Srpske. Posjeta delegacije Pčelarskog saveza Slovenije je veliki dan za pčelarstvo Republike Srpske i Bosne i Hercegovine – rekao je u uvodnom obraćanju Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.

Boštjan Noč

Nakon pozdravnog govora domaćina, uslijedila je razmjena prigodnih poklona između dva predsjednika.

U daljem toku ovog skupa predsjednik Maksimović je upoznao goste iz Slovenije i sve ostale učesnike razgovora o aktivnostima Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. Nakon ove prezentacije gostima se obratio Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. On je pohvalio rad Saveza udružnja pčelara RS, navodeći da Savez predstavlja jednu kvalitetno organizovanu asocijaciju, koja doprinosi razvoju pčelarskog sektora. Uslijedila je prezentacija aktivnosti koje Ministarstvo sprovodi kako bi se unaprijedio sektor pčelarstva na području Republike Srpske.

Poslije prezentacije pomoćnika ministra poljoprivrede, šuamrstva i vodoprivrede, prisutnima se obratio gospodin Boštjan Noč, predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije. On je govorio o aktivnostima Saveza na čijem je čelu, a poseban akcenat je stavio na mogućnosti korištenja predpristupnih fondova Evropske unije.

Razmjena iskustava i druženje

Potom je uslijedila prezentacija gospođice Violete Santrač iz Veterinarskog instituta “Vaso Butozan” u Banjoj Luci. Ona je učesnike ovog skupa upoznala sa aktivnostima koje se realizuju u cilju kontrole i sanacije bolesti pčela na području Republike Srpske.

Po završetku radnog dijela dvije pčelarske delegacije su zajedno sa gostima nastavile druženje u Restoranu “Jezero”.

Nema dileme, ovakvi susreta pčelara su od velike koristi i s pravom treba očekivati da će ih biti i ubuduće.