Podrška pčelarima

Lijepa vijest iz grada sa Drine

Podrška pčelarima

Već nekoliko posljednjih godina lokalna vlast u Višegradu podržava, u granicama svojih mogućnosti, razvoj pčelarstva. Podrška nije izostala ni ove godine, koja je po mnogo čemu bila nepovoljna za pčelare.

Kao što je poznato Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela predviđeno je da pravo na premiju za proizvodnju i uzgoj pčela ostvaruju korisnici koji posjeduju najmanje 50, a najviše 300 košnica, odnsono pčelinjih društava. U taj kriterij nije se uklopilo 28 višegradskih pčelara, članova Udruženja pčelara “Višegrad”. Za njih je iz lokalnih izvora obezbijeđena pomoć koja se sastoji u dvije pogače za prihranu pčela po jednoj košnici.

Kako nas je informisala Dragica Kakuća, sekretar Udruženja pčelara “Višegrad”, ovi pčelari imaju ukupno 584 košnice i dobili su 1.168 pogača, što će im sigurno biti od koristi. Uručivanju ove hrane za pčele prisustvovali su Tomislav Popović, načelnik opštine Višegrad i Goran Lončarević, narodni poslanik.

S obzirom da većina opština u Republici Srpskoj u svojim budžetima ima obezbijeđena sredstva za podsticaje u poljoprivredi, bilo bi veoma lijepo kada bi i druge lokalne zajednice slijedile primjer iz Višegrada pa da ubuduće slične vijesti objavljujemo i iz drugih krajeva Republike Srpske.