Mjesto održavanja

Pripremio Božo Kakuća

Mjesto održavanja

U Višegradu je, u ljetnoj bašti hotela “Višegrad”, pod pokroviteljstvom Opštine Višegrad, 18. septembra održan Peti Mеђународни сајам меда, пчеларских производа и опреме. На овогодишњем сајму осим пчелара из Вишеграда, своје производе су представили и пчелари из Рудог, Бачке Тополе, Пријепоља, Ужица, Ариља, Чачка, Косјерића, Прибоја, Пожеге, Новог Сада, а на два штанда су се представили и произвођаčи и прерађиваčи љекобиља  i шумских плодова. Грађанима Вишеграда су своје ручне радове изложиле и представнице Српског соколског друштва “Соко“ из Вишеграда, те удружења жена из Прибоја и Пријепоља.

Bogate tezge

Уз пчеларе су у госте нашем удружењу стигли и представници пчеларских удружења из Ариља, Пријепоља, Прибоја, Горажда и Чајнича.

Овогодишњи сајам је отворио nародни посланик Скупштине Републике Српске Горан Лончаревић, који је нагласио значај пчеларства у овоj opštini и шире и да овој значајној грани треба пружити снажнију подршку, те да је и општина Вишеград формирала подстицајни фонд за пољопривреду,  који ће моћи користити и пчелари.

Посебну атракцију на овогодишњем сајму представљао је наступ чланова ритмичке групе “Пчелице“ Dјечијег обданишта „Невен“ из Вишеграда који су извели тачку под називом „Ода пчели и бумбару“.

Bilo je ića i pića
I afirmacija i edukacija

У склопу сајма, Лејла Бибер, магистар пчеларства из Сарајева, представила је резултате свог магистарског рада на тему “Физичко-хемијска и сензорска својства ливадског меда на подручју БиХ“. Магистарски рад је nedavno одбрањен на Пољопривредно-прехрамбеном факултету у Сарајеву, тако да је ово било практично његово премијерно представљање, које су пчелари наградили бурним аплаузом. Пчеларе је упознала и са процедуром заштите оригиналног поријекла производа и заштите географског порјекла производа и обећала нам пружити стручну помоћ у реализацији тих активности. За све узорке меда из Републике Српске, који су коришћени у изради овог рада урађени су и званични налази анализе ливадског меда и достављени у Вишеград, одакле ће се доставити свим пчеларима који су дали узорке. Заједничка је оцјена да је пчеларство БиХ добило још једног перспективног младог стручњака.