Jedan od putnika - Mr Goran Mirjanić

Studijsko putovanje u Sloveniju

Jedan od putnika - Mr Goran Mirjanić

Savez udruženja pčelara Republike Srpske organizuje veoma zanimljivo studijsko putovanje u Sloveniju. Cilj je da se predstavnici pčelarstva Republike Srpske upoznaju sa iskustvima, dostignućima i funkcionisanjem pčelarskih asocijacija i drugih organizacija u jedinoj zemlji sa prostora bivše Jugoslavije, koja je postala članica Evropske unije. Realizaciju ovog studijskog putovanja podržalo je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ukupno će putovati 50 pčelarskih funcionera i predstavnika udruženja pčelara. Na spisku putnika su članovi Upravnog i Nadzornog odbora Saveza i predsjednici ili predstavnici udruženja pčelara – članica Saveza, zatim kao gosti po jedan predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Veterinarskog instituta “Vaso Butozan” iz Banja Luka te prethodni predsjednik Saveza Branko Končar i mr Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci.

Na put se kreće 27. septembra iz Trebinja. Sutradan je na programu razgledanje glavnog grada Slovenije, odlazak u Vrhniku i posjeta profesionalnom pčelaru Marku Debevcu.

U nastavku programa, drugog dana,  predviđena je posjeta Kompaniji “Medex” i obilazak sajma “API-EXPO” na Gospodarskom rastavišču.

Bledsko jezero

Treći dan je izuzetno sadržajan i raznovrstan. Predviđena je posjeta turističkom biseru – Bledu. Pčelare iz Republike Srpske razgledaće  ovdašnji zamak i Festival pčelarstva Bled a potom putuju u Breznici, rodni kraj Antona Janše, začetnika modernog pčelarstva i jednog od najboljih poznavalaca pčela. Tom priliko upriličiće se posjeta pčelinjaku ovog pčelarskog velikana.  Na kraju  je posjeta Radovljici i razgledanje Muzeju pčelarstva gdje je prikazano čitavo slovenačko pčelarsko nasljeđe sa posebnim akcentom na istoriju 18. i 19. vijeka.

Posjeta Dolenjskim Toplicama i razgledanje Festivala pčelarstva će se realizovati četvrtog dana studijskog putovanja.    Programom je predviđena i posjeta Pahi i razgledanje 150 godina starog Matjaževog domaćinstva, a potom kratak odlazak u Otočec Za taj dan je predviđeno razgledanje Kartuzijanskog samostana Pleterje sa crkvom Svete Trojice, jedinstvenog slučaja gotske sakralne zgrade u Srednjoj Evropi. Svakako treba naglasiti da se i u ovom samostanu gaje pčele pa se sve svijeće prave od voska sa vlastitog pčelinjaka.

Očigledno je da će studijsko putovanje pčelara Republike Srpske u Sloveniju biti istinski doživljaj i da će se imati šta vidjeti i naučiti.

SREĆAN PUT!