Uzoran domaćin

PRIPREME ZA “DAN PČELARSTVA”

Mrkonjic Grad

Tradicionalna manifestacija “Dan pčelarstva”, četvrta po redu, održaće se 27. septembra u Mrkonjić Gradu. Kao i ranijih godina, organizovaće se izložba pčelinjih proizvoda, opreme i pribora za pčelarstvo. Kako nas je informisao Slavko Savić, predsjednik Udruženja pčelara “Matičnjak”, koje je organizator ove manifestacije, pored članova ovog udruženja, očekuje se učešće i pčelara iz susjednih pčelarskih organizacija. Prijave učesnika primaju se do 20. septembra.

Po riječima predsjednika Savića “Dan pčelarstva” će se, pored izložbe, obogatiti i drugim sadržajima. Za pčelare će se organizovati predavanje, a djeci će se dijeliti čašice meda. Dijeliće ih “pčelice Maje” na rolerima. Ovom prilikom devet mladih pčelara koji su prošli kroz nedavno završenu Školu pčelarstva dobiće diplome i članske akrte Udruženja pčelara “Matičnjak” iz Mrkonjić Grada.

Pripreme za “Dan pčelarstva” u Mrkonjić Gradu normalno teku i sigurno je da će biti lijepo svima onima koji se 27. septembra nađu u Mrkonjić Gradu.

DEVET MLADIH PČELARA

Slavko Savić

U Mrkonjić Gradu je završena Škola pčelarstva, koja je imala devet polaznika. U pitanju su srednjoškolci koji su se opredijelili za bavljenje pčelarstvom. Njima su iskusni pčelari, članovi Upravnog odbora Udruženja pčelara “Matičnjak”, održali deset tema, a isto toliko puta imali su praktični rad na pčelinjacima.

– Projekat “Tajne pčelarstva” organizovalo je naše Udruženje uz svesrdnu podršku Administrativne službe opštine Mrkonjić Grad – rekao nam je Slavko Savić, predsjednik Udruženja pčelara “Matičnjak” iz Mrkonjić Grada. – Moram naglasiti da naše udruženje ima odličnu saradnju sa lokalnom zajednicom i da ovo nije prvi put da smo dobili materijalnu pomoć za realizaciju nekog od naših projekata. Devet mladih pčelara su pored teoretskih predavanja i praktične nastave dobili pčelarske bluze, dimilice i stručnu literaturu – knjige “Dobra pčelarska praksa” i “Pčelarski kalendar”. Dobili su takođe i po jednu LR košnicu i jedno pčelinje društvo.

Ovdašnji pčelari imaju primjedbe na saradnju sa veterinarskom inspekcijom, ali se nadaju da će dosadašnji nesporazumi otići u zaborav i da će ubuduće biti sve u najboljem redu. Jer, u opštini Mrkonjić Grad ima jedan broj pčelara koji nisu članovi udruženja i oni se ne ponašaju po svim normama savremenog pčelarstva tako da ugrožavajući svoje pčele, ugrožavaju i pčelinjake drugih pčelara, svojih susjeda.

Zanimljivo je da su u Mrkonjić Gradu svi pčelari dobili po tri do pet sadnica bagrema, kako bi se njihovom sadnjom obogatila pčelinja paša.

Udruženje pčelara “Matičnjak” je završilo izradu spiskova pčelara koji imaju pravo na podsticajna sredstva Ministarstva poljorpvrede, šumarstva i vodoprivrede. Od ukupno 49 članova Udruženja pravo na ova sredstva ispunjava njih 20.

Očigledno je da se u Udruženju pčelara “Matičnjak” u Mrkonjić Gradu radi dosta, i to sistematski i kontinuirano, na unapređenju pčelarstva. A kada se tako radi, rezultati ne mogu izostati.