Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Nj.E. Jan Braathu uručuje diploma polaznicima

Pripremio: Rade Kozjak, PZ “Žalfija”

Uspješno završena druga generacija škola pčelarstva

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Nj.E. Jan Braathu uručuje diploma polaznicima

Pčelarska zadruga “Žalfija” iz Trebinja je uspješno implementirala program edukacije za pčelare početnike i pčelare profesionalce. To je program obuke koji se realizuje u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda, Udruženjem poduzetnika Link Mostar i Centrom za razvoj Hercegovine.  Program je finansiran od strane Ministarstva vanjskih poslova Norveške preko norveške organizacije BIP (BUSINESS INNOVATION PROGRAMS).  Ovo je druga generacija škola za pčelarstvo.  Škole su trajale četiri mjeseca, sa velikim brojem teoretskih i praktičnih nastavnih jedinica, a poslije završetka kursa realizovan je kratki poslovni kurs iz izrade biznis planova u organizaciji Udruženja poduzetnika Link Mostar.

Ambasador Jan Braathu zajedno sa polaznicima

Za polaznike škola obezbijeđena je besplatna edukacija, a za pčelare početnike osnovna oprema za pčelarsku proizvodnju. Rukovodilac škole bio je prof.dr Mića Mladenović i Radivoje Maksimović. Školu je uspješno završilo 18 pčelara početnika i 23 pčelara profesionalca. Ceremoniji dodjele diploma prisustovao je Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Nj.E. Jan Braathu, koji je lično uručio diplome polaznicima škole,  Dodjeli diploma prisustovali su predstavnici opštine Trebinje, predstavnici Pčelarske zadruge “Žalfija”, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS  i predstavnici Udruženja poduzetnika Link Mostar.

PZ „Žalfija“ u humanoj akciji darivanja meda

Poklon od srca

Članovi Pčelarske zadruge „Žalfija“ iz Trebinja su 15. septembra organizovali akciju darivanja.

Ovom humanom akcijom, u kojoj je darovano oko 80 kg čuvenog hercegovačkog meda, obuhvaćeni su Narodna kuhinja pri eparhiji Zahumsko-Hercegovačkoj i primorskoj, Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama i Dom penzionera.

Predsjednik Upravnog odbora Pčelarske zadruge „Žalfija“ Miloš Kažović, ističući da je poznato da su pčelari izuzetno humani ljudi, rekao je, da oni shvataju potrebe ljudi koji nisu u mogućnosti da obezbijede osnovnu egzistenciju. Kako je dodao Kažović, iz tih razloga su se i odlučili da svojim skromnim doprinosom, pomognu tu kategoriju stanovništva i rad ustanova i organizacija koje se bave humanitarnim aktivnostima.

Humanost na djelu

„Vjerujem da će Pčelarska zadruga „Žalfija“ i ubuduće organizovati ovakve akcije, jer pčelari imaju izuzetno dobru dušu i dobro znaju šta znači nemati. Zato se i kaže da su pčelari široke duše i još šire ruke. Ovim akcijama hoćemo da kažemo da smo i mi dio ovog društva“, rekao je Miloš Kažović prilikom uručenja meda u Eparhijskom domu, podsjećajući da su akciju podržali svi članovi „Žalfije“ koja broji 65 članova i preko 2 hiljade kooperanata.

Na donaciji, u ime eparhije Zahumsko-Hercegovačke i primorske, zahvalio se otac Aleksandar Ilić, koji je istakao nadu da će i sledeća godina biti povoljna za pčelare.

Inače, sličnu akciju članovi PZ „Žalfija“, proveli su i prije par godina.