Učesnici EURBEE-a: predstavnici RS (BIH), Slovenije, Poljske, Srbije, Bugarske

Pripremio: Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske

Predstavnici Saveza udruženja pčelara Republike Srpske na evropskim skupovima

Učesnici EURBEE-a: predstavnici RS (BIH), Slovenije, Poljske, Srbije, Bugarske

Evropska konferencija o pčelarstvu  „EURBEE“ održana je u Turskoj od  7. do   9. septembra 2010. godine. Zemlja domaćin  je jedna od najvećih svjetskih pčelarskih sila. Turska se pokazala kao veliki domaćin ne samo za organizovanje EURBEE-a već i COLOSS-a.

Ona  ima 4.000.000 pčelinjih društava i 40.000 pčelara sa godišnjom proizvodnjom oko 50.000 tona meda. Najveći dio meda se izvozi…

Četvrta  evropska konferencija o pčelarstvu održana je  na Metu Fakultetu u Ankari. Osnovni ciljevi kongresa  bili su:

  1. Na jednom mjestu spojiti naučnike, primijeniti i čuti njihova saznanja. Jedna od bitnih aktivnosti je bila spojiti pčelare i trgovce pčelinjih proizvoda, kao i opreme za pčelarstvo iz Evrope ali i iz cijelog svijeta.
  2. Ohrabriti i podržati primjenu novih saznanja u praksi i na terenu za dobrobit cijelog društva ne samo sektora pčelarstva.
  3. Formirati zajedničku platformu gdje će istraživači i naučnici razmijeniti saznanja i ideje, kao i uspostaviti kontakte u cilju dalje saradnje

Predsjednik Saveza udruženja pčelara RS Radivoje Maksimović sa prof.dr Piterom Nojmanom, menadžerom projekta COLOSS.

Osnovne teme su bile:

  1. Gubici pčela (pčelinjih društava),
  2. Raznolikost i očuvanje pčela,
  3. Biologija pčela i ekologija,
  4. Pčelarstvo, istraživanje i proučavanje pčela,

Šesta COLOSS konferencija održana je od 5. do 6. septembra 2010. godine na Hacettepe univerzitetu u Ankari.  U COLOSS-u učestvuje 200 eksperata iz 49 zemalja. Predstavnici Bosne i Hercegovine Violeta Santrač bila je u  radnoj grupa za bolesti pčela, a  Radivoje Maksimović u radnoj grupa za selekciju i reprodukciju pčela. Eksperti iz sektora pčelarstva pokušavaju naći rješenje za probleme u kojima se nalazi sektor pčelarstva u Evropi i svijetu.