Biće lijepih tezgi

Aktuelno u septembru

Biće lijepih tezgi

Tokom mjeseca septembra održaće se veći broj pčelarskih manifestacija širom Republike Srpske, ali i u okruženju. Biće to lijepa prilika da naši pčelari prezentiraju svoje proizvode i predstave se u najljepšem svjetlu. Svakako da ne treba podcijeniti ni direktnu prodaju pčelarskih proizvoda na ovim pčelarskim manifestacijama. Međutim, pčelari dobijaju svoje mjeso i na poljoprivrednim sajmovima. Tako će prvi put na  14. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije “Agros 2010” u Banjoj Luci pčelari imati svoj dan i pčelarstvo će toga dana biti u centru pažnje ove afirmisane sajamske manifestacije. Sajam se održava od 8. do 12. septembra.

U Bijeljini se od 16. do 19. septembra održava 9. međunarodni poljoprivredni sajam “Interagro 2010”. Na ovom sajmu svake godine redovno su nastupali pčelari. Tradicija neće biti iznevjerena, biće ih i ove godine među izlagačima. Jedan sajamski dan posvećen je pčelarstvu.

U Višegradu će se 18. septembra održati Peti međunarodni sajam meda, pčelarska manifestacija koja se već uveliko afirmisala. S pravom se treba nadati da će i ove godine organizatori sajma u Višegradu biti dobri domaćini i potvrditi svoje organizacione sposobnosti.

Dani meda “Prijedor 2010” održaće se od 24. do 26. septembra, a u Mrkonjić Gradu je 27. septembra pčelarska manifestacija “Dan pčelarstva”.

U Doboju se pčelari pridružuju svim drugim privrednim subjektima i svoju pčelarsku izložbu organizuju u sklopu Sajma male privrede, koji se tradicionalno održava u ovom gradu. Pčelarska izložba u Doboju, dakle, od 27. do 30. septembra.

Međutim, jedan broj pčelara iz Republike Srpske pojaviće se i na pčelarskim sajmovima i izložbama koje se održavaju u okruženju tokom septembra. Podsjetimo se:

  • U Brčkom je od 8. do 11. septembra Četvrti sajam meda i zdrave hrane.
  • Dani pčelarstva u Sarajevu održavaju se od 15. do 19. septembra. To je osmi po redu “BEE FEST”.
  • U Tuzli se 15. i 16. septembra organizuje Sajam pčelinjih proizvoda “Medena Tuzla”.
  • Od 17. do 19. septembra u Novom Sadu je 16. festival meda “Novi Sad 2010”