Poštovanje propisa prije svega

Poštovanje propisa prije svega

Pčelinji proizvodi, med, polen, propolis i matična mliječ po važećim propisima se ubrajaju u hranu i kontrolišu se po važećim zakonima BiH i RS. Tim zakonima je standardizovan med prema boji, sadržaju hranjivih materija, vlage i dr. Obavezu poštovanja zakonskih propisa nažalost imaju samo trgovci koji se bave prometom većih količina meda dok mali proizvođači med prodaju bez prethodne kontrole kvaliteta. Rastom proizvodnje meda nameće se potreba rada na marketingu prodaje bez kojeg proizvodnja ne bi imala smisla. Zbog toga ćemo dati neka iskustva u marketingu i prodaji meda koji mogu pomoći udruženju i proizvođaču u boljoj prodaji.

Snabdijevanje tržišta

Većina malih pčelara proizvedeni med koristi za vlastite potrebe, a višak prodaje komšijama i rodbini.

Takva prodaja je sezonska i ta grupa pčelara ne ulaže mnogo truda u razvoj tržišta meda.

Ozbiljan pčelar, proizvodi znatnije količine meda i mora posvetiti više pažnje prodaji, a u isto vrijeme mora osigurati veće količine radi cjelogodišnje ponude.

Zanimanje potrošača

Početnici često ponavljaju istu grešku. Pčelar izvrca med, ispiše pred kućom ploču “Med na prodaju” i postavi sto na kojem je izložen med u upotrebljavanim teglama od džema, krastavaca ili pak u plastičnim posudama od sladoleda, eurokrema i dr. sa zadržanim naljepnicama. To je najbolji način da se odbije potrošač. Za uspješnu prodaju meda, med mora biti dobrog kvaliteta, boljeg nego onaj u trgovinama, pakovan u čistu, novu i privlačnu ambalažu. Ako je finansijski moguće, a danas to ne košta mnogo, poželjno je staviti naljepnicu koja će sigurno privući pažnju.

Cijena

I ovdje početnici najčešće griješe. Pčelar prije prodaje svog meda ode u trgovinu, zabilježi i cijene različitih vrsta meda i ambalaže i onda odlučuje o cijeni svog meda. U pravilu stavlja nižu cijenu od one u trgovini, misleći da će tako bolje prodati svoj med.

Potpuno pogrešno razmišljanje!

Takmičiti i predstaviti se treba kvalitetom, a ne cijenom. Na pčelaru je da uvjeri kupca kako je njegov med kvalitetniji i da je specifičan za to mjesno područje. Nikada se kupac ne smije uvjeravati da je njegov med sličan po kvaliteti onom u trgovini. Naprotiv, treba ga upozoriti da je njegov med jedinstvenog kvaliteta, dobiven od medonosnog bilja tog kraja. Treba imati na umu putnike iz drugih krajeva, koji uvijek traže nešto specifično iz kraja u kome borave, pa im se može ponuditi med, kao jedinstven gurmanski proizvod u privlačnoj ambalaži. Dakle, treba držati kvalitet i ne podcijeniti svoj proizvod.

Poštenje

U promociji svog proizvoda pčelar mora biti pošten. Nikada ne smije upotrebljavati lažnu reklamu za svoj proizvod, a dodavanje šećernog sirupa medu, ne samo da je prevara, nego može i posve uništiti vlastito tržište.

Strpljenje

Izreka kaže “Ništa što vrijedi ne dolazi jeftino”. Tako je i kod razvoja mjesnog tržišta za lični proizvod dugotrajan i mukotrpan proces. Stari pčelari dobro znaju da je razvoj pčelarskog posla dugotrajan tridesetgodišnji proces. Prvih deset godina se uči pčelarenje, ulaže se u opremu i razvoj pčelinjaka. Drugih deset godina je vraćanje uloženog kapitala, a tek trećih deset godina bi trebalo uživati u plodovima vlastitog rada, naravno ako je pčelar u tom poslu uspješan.

Nekoliko ideja koje mogu povećati zanimanje za lokalni med:

Estetika je bitna

• Upotrijebiti za med na naljepnici neko mjesno ime (npr. Ritešićki eko med).

• Reklamirati med u lokalnim sredstvima javnog informisanja kroz pisanje o ljekovitosti meda, značaju u ishrani itd.

• Izlagati med na najposjećenijim mjestima. Mjesto prodaje mora biti uredno s dovoljno prostora za kupca.

• Organizovati čas s djecom u školi i pričati im o pčelama i medu.

• Pri prodaji nuditi više proizvoda od meda, propolisa, voska i mliječi.

• Osoba koja prodaje treba biti besprijekorno čista i dobro upoznata sa proizvodima i efektima upotrebe istih.

• Pripremiti posebne proizvode za razne važne datume kao što su Božić, slave i sl.

Pri većoj proizvodnji meda tržištu se pristupa organizovano kroz razne asocijacije pčelara ili trgovačkih lanaca, a sva navedena načela pri tom ostaju aktuelna.

Kvalitet meda je na prvom mjestu kako bi marketing mogao uspješno da predstavi i med dovede do krajnjeg kupca.

Dobrom i kvalitetnom proizvodu zadovoljan kupac se redovno vraća.

*******************
Prilog pripremila Agencija za za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Za sva pitanja obratite se u neku od kancelarija Agencije: Banja Luka 051/247-437, Bijeljina 055/210-878, Doboj 053/236-057, Sokolac 057/400-130 i Trebinje 059/245-360.