Drago Obradović

Iz Udruženja pčelara “Omarska” u Omarskoj

Drago Obradović

U Udruženju pčelara “Omarska¨ iz istoimenog mjesta kod Prijedora uvijek se nešto zanimljivo radi. Jedna od najnovijih preokupacija ovdašnjih pčelara je organizacija obilježavanja jubileja – deset godina postojanja i uspješnog rada. Iako je ostalo još podosta vremana do glavne svečanosti, koja je planirana za početak januara naredne godine, u Udurženju pčelara u Omarskoj ništa ne prepučtaju slučaju i uveliko se pripremaju za slavlje povodom jubileja.

Jedan od najvažnijih i najobimnijih poslova svakako je objavljivanje monografije. Na tom obimnom poslu radi posebna grupa pčelara na čelu sa Dragom Obradovićem, pčelarskim doajenom ovog udruženja, čovjekom koji je bio prvi predsjednik, a danas je počasni predsjednik “Omarske”. Sudeći prema već prikupljenoj građi, biće to zanimljiva knjiga koju će poželjeti da ima svaki pčelar, pa i mnogi drugi.

Organizatori obilježavanja jubileja su voljni da pored slavljeničkog, ova proslava ima i radni karakter. Tako su predvidjeli da se u Omarskoj organizuje okrugli sto na temu “Razvoj pčelarstva u Potkozarskom kraju”, gdje će ljudi od struke i nauke, te pčelari praktičari moći da iznesu svoja mišljanja i daju prijedloge za unapređenje ove poljoprivredne grane, koja ovdje zaista ima uslove za razvoj.

Održaće se i izložba pčelinjih proizvoda, a potom će uslijediti izlaganje o osnivanju, razvoju, sadašnjem trenutku i perpsketivama Udruženja pčelara “Omarska” i dodjela priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima, koji su svojim angažovanjem doprinijeli razvoju Udruženja i pčelarstva uopšte u Omarskoj i okolini.

Druženje pčelara

Udruženje pčelara “Omarska” počelo je sa radom sa 30 pčelara. Danas ih ima 80-tak i ono, nema sumnje, spada u red aktivnijih i bolje organizovanijih u Republici Srpskoj. Svakako vrijedi istaći dugogodišnju saradnju ovog udruženja sa Udruženjem pčelara iz Valjeva. Ta saradnja i danas traje sa tendencijom proširivanja i produbljivanja.

Pčelari iz Omarske imaju još jednu lijepu praksu. Oni se sastaju na pčelinjaku jednog od svojih članova i tu razmjenjuju iskustva, razgovaraju o aktuelnim pčelarskim pitanjima i produbljuju saradnju i prijateljstva.

Nadamo se da ćemo biti u prilici da još pišemo o jubileju pčelara iz Omarske.