Kamen temeljac

Drugi pišu: http://trebinje.rs.ba i http://trebinjedanas.com

Kamen temeljac

Radivoje Bratić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi RS i Getau Vasilije Sorinel, direktor UKODEP-a za jugoistočnu Evropu danas su u Petrovom Polju kod Trebinja položili kamen temeljac za izgradnju modernog Regionalnog pčelarskog centra.

Rok za izgradnju ovog objekta je 30. april 2011. godine, a prema riječima Miloša Kažovića, predsjednika UO Pčelarske zadruge „Žalfija“, u prizemlju zgrade nalaziće se proizvodni kapacitet za pčelinju hranu, stabilizaciju i preradu voska i pakovanje meda, dok će na prvom spratu biti laboratorije, sala za obuku pčelara sa 150 mjesta i prostorije za rukovodioce. Cijeli projekat vrijedan je oko 2 miliona KM.

„UKODEP će učestvovati sa sredstvima od oko 600.000 KM, Vlada RS je obećala milion KM, dok će opština Trebinje obezbjediti 150.000 KM. Ostatak novca obezbjediće pčelari svojim donacijama. Vjerujemo da ovaj objekat nije lokalnog značaja i da on prelazi okvire RS, jer mu je cilj da se preko njega hiljade i hiljade tona pčelinjih proizvoda plasiraju na evropsko tržište.“ rekao je Miloš Kažović.

Prema Kažovićevim riječima, u Regionalnom cetru za pčelarstvo posao bi trebalo da nađe čedersetak, uglavnom stručno osposobljenih radnika.

Podsjećajući da je ove godine 1500 pčelara Istočne Hercegovine, sa svojih 40.000 pčelinjih društava proizvelo oko 800 tona visokokvalitetnog meda, a što je manje od 15% ukupnog nektara koje daje ljekovito bilje Istočne Hercegovine, Kažović je dodao: „Prepoznavajući te vrijednosti i prirodno bogatstvo, Vlada RS, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao i Opština Trebinje podržali su formiranje Pčelarske zadruge „Žalfija“, koja je osnovana 2005. godine.

Svi uspjesi ove zadruge, kao i njen razvoj, a time i razvoj pčalarstva na ovim prostorima, rezultat su zajedničkih aktivnosti Vlade RS i resornog ministarstva, Opštine Trebinje, nevladinih organizacija: italijanskog UCODEP-a, norveškog BIP-a, USAID FARME iz SAD i savjesnog i odgovornog rada pčalara, rukovodstva i zadrugara PZ „Žalfija““.

Obraćanje ministra

“Danas polažemo kamen temeljac za nešto što treba da postane vodilja za budućnost privrede ovoga kraj. Ministrstvo je ovdje prepoznalo potencijal za razvoj pčelarstva i sve obezbijedilo da se ti preduslovi razviju u jaku privrednu granu”, rekao je na ozvaničenju početka gradnje Centra ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoje Bratić.

Svečanosti polaganja kamena temeljca, uz brojne trebinjske pčelare, prisustvovali su i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, načelnik opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk, sa saradnicima, te brojni predstavnici javnog života opštine.