Raste samo na Novom Zelandu

Priroda i zdravlje, tekst Romana Petrovskog

Raste samo na Novom Zelandu

Novozelandski biohemičar, profesor Piter Molan, nedavno je objavio rezultate svojih istraživanja  o nevjerovatnim ljekovitim svojstvima “manuka” meda. Riječ je o medu pčela koje se hrane na grmlju manuke, koja raste samo na Novom Zelandu.

Na univerzitetu Vaikato, u Centru za izučavanje meda, profesor Molan je ustanovio da manuka med ima sastojke koje drugi medovi nemaju. “U svakom medu se, u različitim količinama, nalazi vodonični peroksid koji nastaje od enzima koje pčele dodaju nektaru”, kaže profesor Molan. “Međutim, u manuka medu nalazi se još jedan sastojak koji nije pronađen ni u jednoj drugoj vrsti meda”, dodaje profesor.

To “još nešto” vrlo je teško definisati. Ni posle dvadeset godina istraživanja profesor Molan nije u stanju da kaže tačno koji je to sastojak. To ga, međutim, nije spriječilo da imenuje taj jedinstveni sastojak nazvavši ga “jedinstveni manuka faktor”, niti da ispita njegova svojstva. Tragajući za antibakterijskim svojstvima jedinstvenog manuka faktora, uporedio ga je sa klasičnim antisepticima kao što je fenol i došao do zapanjujućih rezultata.

Širok spektar djelovanja

ANTIBIOTICI

Pacijenti u univerzitetskoj bolnici Vaikato nemaju ništa protiv liječenja manuka medom, čak radije prihvataju prirodnu terapiju od lijekova koji obično imaju i štetne efekte. A povjerenje u ljekovita svojstva meda su dobro poznata ljudima. U stvari, sve do Drugog svjetskog rata i razvoja penicilina, med je bio glavni antiseptik.  Danas je, barem u zvaničnoj medicini, potpuno zaboravljen. Ipak, profesor Molan i njegovi saradnici su uvjereni da će pojava manuka meda na širem tržištu promijeniti situaciju.

Ispostavilo se da jedinstveni manuka faktor ima vrlo širok spektar dejstva. On uspješno uništava bakterije, gljivice  i protoaze. Po riječima profesora Molana, “nema nijednog infektivnog mikroorganizma koji ovaj faktor nije u stanju da eliminiše”. Pored toga, pokazao se uspješnim i u borbi sa novim sojevima bakterija koje su postale otporne na antibiotike i koje predstavljaju veliki problem u bolnicama širom svijeta.

“Staphylococcus aureas je bakterija koja najčešće inficira rane, istovremeno i najosjetljivija na manuka med. Pokazalo se da je ovaj med uspješno eliminisao i MRSA novi soj staphylococcus aureasa koji je otporan na sve vrste antibiotika” iznosi profesor Molan rezultate istraživanja.

I ambalaža prodaje med

Pored antibakterijskih, pokazalo se da manuka med ima i antiinflamatorna svojstva, pa se, po riječima medicinske sestre Džuli Bets “uspješno koristi kod saniranja rana koje pored bakterija imaju i druge komplikacije”. Jednako pozitivne rezultate primena manuka meda pokazala je i kod onkoloških pacijenata, kako u liječenju rana kod izbijanja kancera na površinu, tako i kod liječenja rana koje su posljedice terapije zračenjem.

OBLOG ZA RANE

Novozelandska firma “Komvita” ima plan da otkriće profesora Molana pretvori u proizvod za liječenje rana i ponudi ga svjetskom tržištu. Uspjeli su da naprave oblog za rane u kome nema ljepljivih sastojaka meda, već samo ljekovita svojstva jedinstvenog manuka faktora.

Oblog izgleda kao gumeni list i uopšte nije ljepljiv. Nadaju se da će se njihovim proizvodom mnoge rane koje, iz raznih razloga, uopšte nisu mogle da se liječe, moći brzo da zacijele. Očekuju i dobru zaradu jer se procjenjuje da se u svijeti godišnje na tretiranje rana potroši dvije do šest milijardi dolara. Već i mali procenat ovog tržišta predstavljao bi sasvim pristojan prihod.

Važno je naglasiti da svaki med, koliko god bio dobar i ljekovit, ipak nema ona svojstva koja ima manuka med. Proizvodnja ovog meda je pod vrlo strogom kontolom. Jedan od najvećih proizvođača je registrovani pčelar Bil Benat koji godišnje proizvede 12 metričkih tona manuka meda. Njegov med se, u toku proizvodnje, testira tri puta da bi se ustanovilo ima li odgovarajuću količinu jedinstvenog manuka faktora. Ova kontrola je neophodna jer količina dragocjenog faktora varira u odnosu na regiju u kojoj se pčele hrane, pa ni svaki manuka med nije čudotvoran lijek.