Sa sjednice1

Sedamnaesta sjednica Upravnog odbora Saveza udruženja pčelara Republike Srpske u Trebinju

Sa sjednice1

Sjednica Upravnog odbora održana 18. avgusta ove godine u Trebinju imaće poseban značaj za Savez udruženja pčelara Republike Srpske. Jer, sjednici su prisustvovali dr Radivoje Bratić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske, i Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Njihovo učešće u radu sjednice najbolja je ilustracija dobrih odnosa i saradnje Ministarstva i Saveza. Bila je to lijepa prilika da se zvaničnici Ministarstva upoznaju sa svim aktivnostima Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.

Na ovoj sjednici predstavnicima Ministarstva i članovima Upravnog odbora prezentiran je softver (jedinstvena pčelarska baza), koji spada u jednu od najsavremenijih baza u okruženju. Posebno treba naglasiti da je baza prilagođena nedavno usvojenom Zakonu o pčelarstvu Republike Srpske.

U nastavku sjednice prezentiran je priručnik “Dobra pčelarska praksa” autora Gilles Ratia, aktuelnog predsjednika Apimondije. Ukupno je štampano 2.500 primjeraka ove veoma korisne stručne knjige tako da će svi pčelari koji su članovi udruženja članica Saveza dobiti po jedan primjerak. Priručnici su na licu mjesta podijeljeni članovima Upravnog odbora koji će izvršiti distribuciju udruženjima sa područja svojih regija.

Sa sjednice2

Jedna od tema o kojima je vođena rasprava na sastanku Upravnog odbora u Trebinju je i organizacija studijskog putovanja u Sloveniju. Ono će trajati od 27. septembra do 1. oktobra ove godine, a putovaće predstavnici udurženja pčelara iz Republike Srpske, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede te predstavnici naučnih institucija. Cilj studijskog putovanja je da se pčelari Republike Srpske upoznaju sa savremenim dostignućima u pčelarskom sektoru jedne od zemalja Evropske unije.

Bilo je riječi i o podsticajnim mjerama za 2010. godinu. Na ovoj sjednici čulo se da Ministarstvo planira da izdvoji veća sredstva od prošlogodišnjih te da će Savez udruženja pčelara izvršiti kontrolu prijavljenih košnica za podsticajne mjere. Program kontrole je ovom prilikom prezentiran i dobio je povoljnu ocjenu.

Jedan od problema na koji su ukazali članovi Upravnog odbora je i  nekontrolisana sječa bagrema u pojedinim opštinama Republike Srpske. S obzirom da je u pitanju najznačajnije medonosno drvo, ovaj problem zaslužuje da mu se pokloni odgovarajuća pažnja.

Bilo je riječi o povlasticama prilikom registracije kamiona za prevoz pčela, organizovanju škola pčelarstva za početnike i profesionalce i drugim tekućim pitanjima.

Ministar dr Radivoje Bratić

Ministar dr Radivoje Bratić i pomoćnik ministra Zoran Kovačević su ovom prilikom govorili pohvalno o radu Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. Njihova je ocjena da se radi o jednom od najboljem organizovanih poljoprivrednih udruženja u Republici Srpskoj tako da je realno očekivanje da pčelarski sektor računa na još veću podršku u narednom vremenskom periodu.

Ministar Bratić je ovom prilikom upoznao članove Upravnog odbora o svim aktivnostima koje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske vodi sa ciljem da pčelinji proizvodi što prije dospiju na tržište Evropske unije.

– Mi u Upravnom odboru smatramo da je prisustvo ministra dr Radivoja Bratića i pomoćnika ministra Zorana Kovačevića na našoj sjednici veliki događaj za pčelarstvo Republike Srpske – ocjena je Radivoja Maksimovića, predsjednika Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.