Apimedica-logo

Poštovani pčelari. Obavještavamo vas da će u mjestu Semič na samom jugoistoku Slovenije (na granici sa Hrvatskom u blizini Karlovca), biti održano veliko svjetsko ocjenjivanje meda. Ova manifestacija koja se odvija pod pokroviteljstvom svjetske pčelarske organizacije, a u okviru simpozijuma Apimedica i Apiqulity 2010 će se održati 29 i 30. septembra, a proglašenje pobjednika i podjela priznanja su na programu 1. oktobra. Na čelu komisije za ocjenjivanje će biti predsjednik organizacionog odbora gospodin Stane Plut koji je nedavno posjetio prijedorske pčelare.

Uzorci meda će se ocjenjivati u više kategorija, među kojim su i cvjetni, šumski, bagremov med, kestenov, lipov, kao i med od jele i smreke. Svaki proizvođač mora imati deklaraciju koja mora sadržati vrstu meda, proizvođača, zemlju porijekla, neto masu, rok upotrebe i LOT šarže. Osim meda ocjenjivaće se i medena pića medena rakija, medovina,  medeni liker i pjenušava medovina. Za učesnike iz Bosne i Hercegovine uzorci se prikupljaju u sjedištu UP „Pčelinjak“ u Zagrebu, adresa Svačićev trg 11, od 1. do 15. septembra ove godine.

Detaljnije podatke o uslovima prijavljivanja i učestvovanja na ovoj prestižnoj manifestaciji možete dobiti na sajtu www.pcelinjak.hr ili na e-mail damir.rogulja@gmail.com