Skup u Loparama

Skup u Loparama

U Loparama je nedavno osnovano udruženje pčelara, koje će raditi u sastavu Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Agromajevica”. Odmah je organizovano prvo predavanje za pčelare. U sali Centra za kulturu i informisanje okupilo se oko 70 pčelara. Pored članova noformiranog udruženja prisustvovali su i njihovi prijatelji iz Bijeljine, Brčkog i Ugljevika.

O zaštiti pčela od bolesti i pripremi pčelinjih društava za zimovanje govorio je dr Mića Mladenović, univerzitetski profesor iz Beograda. Poslije predavanja pčelari su postavljali pitanja na koja je ugledni pčelarski stručnjak davao odgovore.

Pčelari podmajevičkog kraja su izrazili zadovoljstvo   ovakvim vidom edukacije. Po njihovim riječima ovakav vid obrazovanja pčelara će korisno poslužiti omasovljenju Udruženja  i unapređenju pčelarstva uopšte. Od posebnog značaja je edukacija mladih pčelara.

Prvo predavanje pčelarima Lopara u organizaciji novoosnovanog udruženja finansirao je Savez udruženja pčelara Republike Srpske, a njegovu organizaciju podržao je i Centar za kulturu i informisanje u Loparama.