Aktivnosti na unapređenju pčelarstva u podrinjskom kraju

Logo World Vision

U selu Pilica kod Zvornika održana je radionica za sticanje pčelarskih znanja za pčelare koji su dobili donacije od Međunarodne organizacije “World Vision”, koja ima kancelariju i u Tuzli. Prije predavanja Safeta Kahrimanovića, predsjednika Udruženja pčelara “Maslačak” iz Sapne, i prenošenja praktičnih iskustava ovog uglednog pčelara, pčelarima se obratio Sveto Đurđević, predstavnik “World Vision”-a, Kancelarija u Tuzli. Po njegovim riječima, ova međunarodna humanitarna organizacija se angažuje na podizanju kvaliteta života, prije svega, djece, u čemu je postigla vrijedne rezultate. U okviru Razvnojnog programa “Majevica” kontinuirano i sistematski se radi i na unapređenju pčelarstva. U posljednje tri godine pčelarima je u vidu donacija dodijeljeno 370 košnica, i to na području opština Sapna, Zvornik, Lukavac i Petrovo. Pored košnica, novopečeni pčelari su dobili kompletnu pčelarsku opremu i prošli obuku za pčelarenje. U Sapni je organizovana i škola pčelarstva.

– Prilikom dodjele donacija prioritet imaju domaćinstva koja imaju djeca, jer su u fokusu našeg interesovanja najmlađi. To je slučaj i sa pčelarstvom, ali i ostalim donacijama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Praktikujemo da na terenu identifikujemo porodice koje imaju potrebu za finansijskom podrškom, kako bi obezbijedile egzistenciju unapređenjem poljoprivredne proizvodnje. U pčelarstvu smo vidjeli šansu za mnoga poljoprivredna domaćinstva i već duže vremena podržavamo incijative za unapređenje ove poljoprivredne grane – rekao nam je Sveto Đurđević.

Zahvaljujući se na donaciji pčelarima ovog kraja Radovan Stevanović, predsjednik Udruženja pčelara “Bagrem” iz Zvornika, posebno je naglasio neophodnost stručnog rada u pčelarstvu. Zato se na nivou ovdašnjeg udruženja povremeno obilaze pčelari koji su dobili donacije i pruža im se neposredna pomoć od strane iskusnih pčelara. On je, učestvujući u raspravi, iznio i neka svoja lična iskustva vezana za uspješno pčelarenje. Njegov savjet mladim pčelarima je da, ukoliko imaju uslova za to, za prihranu pčela prvenstveno koriste lipov med, da prioritetno vode računa o blagovremenom obezbjeđenju dovoljnih količina kvalitetne vode na pčelinjaku, a iznio je još neke savjete i iskustva u održavanje košnica i pčelinjaka u cjelini.