U Budimpešti 1896. godine

Car Franjo

Prve prikupljene zvanične podatke o  poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovine Austro Ugarska monarhija  je imala sa stanjem iz 1870. godine. Prema njima u Bosni i Hercegovini je bilo ukupno 110.148 košnica. A godine 1895. broj košnica je iznosio 140.001. Ovi podaci su bili vidno ispisani na Poljoprivrednoj izložbi koja je u okviru Milenarne izložbe 1896. godine organizovana u Budimpešti. Bila je to višemjesečna privredna manifestacija koju je otvorio Car Franjo i na njoj je pokazano sve vrijedno što je Monarhija imala.

U “Školskom vjesniku”, stručnom listu Zemaljske vlade Bosne i Hercegovine, koji je izlazio u Sarajevu, piše:

– I pčelarstvo, koje je doselo gotovo samo u toliko unapređeno u racijonalnom pravcu, ukoliko su se toga prihvatile pojedine škole, zastupljeno je na izložbi. Najbolji je te ruke med, što ga je izložio naš vrijedni drug, učutelj Svetozar Jezdimirović, u Novomgradu kotora derventskog, koji je izložio čistog i bistrog meda s ispaše u maju i junu, i to maslačka, repe, ružice i lipe.

Za kvalitetan med učitelj iz okoline Dervente  dobio je visoko priynanje. O tome “Školski vjesnik” piše:

– Za svoje lijepe uspjehe u pčelarstvu najposlije odlikovan je učitelj Jezdimirović u Novigradu od Njegovog Veličanstva zlatnim krstom za zasluge.

Lijep uspjeh postigao je i učitelj David Višnjić iz semberskog sela Vršana. I on se sa učiteljem Jezdimirovićem našao u spisku sa naslovom “pohvalno priznanje”. On je izlagao model pčelinjaka.

Tekst je potpisao izvijesni LJ. D, a do njega smo došli zahvaljujući Tanji Lazić, kustosu Muzeja Semberije, kojoj se najsrdačnije zahvaljujemo.