Drugi pišu

Ilija Šukić

U netaknutoj prirodi sela Dolovi, šest kilometara od Berkovića, nalazi se pčelinjak Ilije Šukića, koji po uređenosti i primjeni savremenih metoda spada u red najboljih pčelinjaka medonosne Hercegovine.

I sve to nastalo je na goloj ledini  i tvrdom hercegovačkom kamenu za samo deset godina, kada je, na poklon od rođaka dobio dvije košnice.

Njegova ljubav prema pčelama toliko je velika da gotovo svakodnevno dolazi u rodne Dolove gdje se nalazi pčelinjak.

Ilija veoma često organizuje i seminare za mlade pčelare i podučava ih pčelarskom zanatu i proizvodnji kvalitetnog hercegovačkog meda.

– Pčelara u Hercegovini je svaki dan sve više. Traganje za alternativnim izvorima prihoda mnoge Hercegovce okrenulo je pčelarstvu. Svi oni su ili uhvatili svoj prvi roj ili dobili od nekog na poklon društvo i krenuli da se bave ovim poslom i proširuju svoje pčelinjake – istakao je Šukić.

On je dodao da je ova godina dobro počela i ako tako nastavi biće kvalitetnog meda u izobilju. Prema njegovim riječima, pčele su do sada najviše donosile sa žutog grozdastog cvjeta zanovijeti koji odiše blagim i ugodnim mirisom.

– Maj je za pčele bio više nego dobar. Temperature su se kretale od 20 do 25 stepeni Celzijusa, procvjetao je svaki cvijet na biljci. Pčelinja društva su dobra, zdrava. donose nekad i po pet kilograma dnevno. Još je lijepa vremena, pa će biti opet meda sa zanovijeti, jer prvo vađenje i vrcanje već sam obavio i od 60 razvojnih i 30 pomoćnih društava izvadio sam pola tone kvalitetnog meda – rekao je Šukić.

Za sada hercegovački pčelari   zadovoljno trljaju ruke, a Ilija kaže da je razlog za dobru pašu posljedica bujne vegetacije i lanjske kiše.

Ljubav prema pčelama zahtijeva i mnogo učenja i praktične nastave.

Šukić je pohađao mnoštvo seminara i odlazio u Norvešku, Ćešku i Italiju gdje je sa tamošnjim pčelarima razmjenjivao iskustva.

– Ako imate iskustva, po samom zvuku ćete znati kad otvorite košnicu, da li kolonija napreduje, da li je produktivna, da li je gladna i još mnogo toga – objašnjava Ilija život jedne velike zajednice na malom prostoru.

Kvalitet i cijena

Hercegovački med je poznat na cijelom Balkanu, prije svega zbog svog aromatičnog kvaliteta, ali i zbog proizvodnje u područjima  gdje su pašnjaci na kojima pčele prikupljaju nektar nezagađeni. Med sa zanovijeti je ljekovit. Cvjetanje ove biljke traje 30 dana. Tad pčelari vade ljekoviti med i prodaju ga zdravima da se hrane i jačaju organizam, a bolesnima za lijek.

– Hercegovački med je kvalitetna i tražena roba, i kao takav ima i nešto višu cijenu, a med od cvijeta zanovijeti je izuzetno tražen na tržištu. Trenutno se kilogram najboljeg meda prodaje za 15 maraka – rekao je Šukić.

“Žalfija”

Ilija je jedan od inicijatora osnivanja Pčelarske zadruge “Žalfija” iz Trebinja koja trenutno nema mogućnost plasmana.

– “Žalfija” trenutno nema mogućnost plasmana na inostrano tržište, iako se radi na uspostavljanju mogućnosti izvoza. To bi za hervegovačke pčelare bilo značajno, jer se pčelarenjem bavi veliki broj ljudi – ističe Ilija.

Zoran Šukić, “Glas Srpske”